To je to što me zanima!

Nove tvrdnje: Nad Rusijom se raspao komet, a ne meteorit?

U Čeljabinsku smo vidjeli tip kometa od kojeg gotovo i nema ostataka meteorita, tvrdi Aleksandar Bagrov. Navodno su izmjerili rast koncentracje vodenih para
Vidi originalni članak

Nakon što su znanstvenici potvrdili da u okolici grada Čeljabinska još ima mnogo nepronađenih dijelova meteorita počela je potraga za kozmičkim suvenirima. 

- Postoji još puno fragmenata koje tek treba otkriti. To je samo pitanje vremena -  potvrdio je Viktor Grohovski, član Ruske akademije znanosti, a piše Guardian

Nakon spektakularnih snimki meteorita koji su pali na Čeljabinsk, akademska zajednica u Rusiji počela je nagađati da se ipak radi o kometu. 

- U Čeljabinsku vidjeli smo tip kometa od kojeg gotovo da i nema nikakvih ostataka meteorita - tvrdi Aleksandar Bagrov, član Astronomskog instituta Ruske akademije znanosti. U korist njegovoj tvrdnji ide podatak da je iznad grada, uoči pada meteorita, u atmosferi izmjeren porast koncentracije vodenih para što bi moglo sugerirati da se gorući objekt velikim dijelom sastojao od komada leda, što je karakteristika kometa. 

Slična rasprava vodila se i nakon Velike sibirske eksplozije 1908. godine kada su znanstvenici pokušavali objasniti nepostojanje kratera i prepucavali se je li eksploziju izazvao meteorit ili mali komet. 

A što je što?

Komet je nebesko tijelo u eliptičnoj putanji oko Sunca, a koje dolazi iz najudaljenijih i najhladnijih područja Sunčevog sustava. Sastoji se od silikatne prašine i smrznutih plinova u obliku raznih vrsta leda. Kada se njegova putanja počne približavati Suncu počinje isparavanje leda i smrznutih čestica te se oko kometa stvara oblak plina naziva koma. Komet i koma se zbog pritiska Sunčeva vjetra i radijacije prilikom raspadanja pretvaraju u karakteristične repove vidljive na nebu.

Meteor je dio svemirskog tijela koji ostavlja svijetleći trag dok pada kroz atmosferu.

Meteorit je komad meteora koji iz svemira padne na površinu Zemlje ili nekog drugog nebeskog dijela.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Capafiori 20.02.2013.

    Svi znaju sve, a nitko nezna ništa. Evo malo zabave i razbibrige "dokazivanja" za nauku, a zapravo - pojma nemaju (baš kao ni ja).

  • WOMANIZER 19.02.2013.

    to Britne ponovno udara svojim skorim dolaskom na scenu, kao 2011. u Hold It Against Me

  • ZMIJA1 19.02.2013.

    kako nismo prije uočili taj famozni komet i njegov prekrasni rep? ovdje se radi o prevari nekoj, te asteroid, te meteorska kiša, te meteor, te meteorit, pa na koncu KOMET

Komentiraj...
Vidi sve komentare