To je to što me zanima!

Sada je i službeno: Uz čovjeka, u svemiru je novi oblik života

Cinija je prvi cvijet koji je uzgojen u bestežinskom stanju, a nju su odabrali kako bi učili kako biljke cvatu i rastu u mikrogravitaciji. Prije njega su uzgojili i jeli salatu
Vidi originalni članak

Nakon što su prošlog ljeta na Međunarodnoj svemirskoj postaji kušali prvu salatu uzgojenu u orbiti, sada je na postaji procvjetao i prvi cvijet uzgojen u bestežinskom stanju.

Astronaut Scott Kelly na svom je Twitteru podijelio fotografije narančaste cinije koja je procvjetala u njihovu laboratoriju uz status kako u svemiru ima i drugih oblika života.

NASA je i prije objasnila kako su cinije odabrali ne zbog njezine ljepote, već zato da im ovaj cvijet pomogne razumjeti kako biljke cvatu i rastu u mikrogravitaciji. Inače se radi o jestivoj biljki koju je prilično lagano uzgojiti. No, puno je osjetljivija na okoliš i svjetlo od salate koju su ranije uzgojili. Cvijet na postaji bi mogao podići i raspoloženje, što bi moglo biti od koristi u budućim misijama. 

Prijenosni sustav za uzgoj biljaka na postaju su dopremili u svibnju 2014. godine, a ono što su naučili u uzgoju cinija i salate pomoći će astronautima da u svom svemirskom vrtu uzgoje i rajčice, napisao je Trent Smith, voditelj programa Veggie

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Zelen-oko 19.01.2016.

    Naslov članka je jedna velika obmana i laž. Jadno...

  • napoleonov sin 18.01.2016.

    da bar pronađu neku civilizaciju u svemiru,nije đava da smo sami u tom tamnom prostranstvu.ne želim to vjerovat

  • G4ndalf 18.01.2016.

    bilo bi puno bolje da je biljka jedino živo biće u svemiru...

Komentiraj...
Vidi sve komentare