To je to što me zanima!

Novi Rolls Royce Ghost je bio toliko tih da je izazivao mučnine

Testni vozači su se žalili da je auto previše tih te da ih to dezorijentira i izaziva mučnine. Auto su zbog toga trebali učiniti glasnijim no još uvijek toliko tihim da se u njemu pri 130 km/h može razgovarati šaptom
Vidi originalni članak

Zvuk je uvijek bio jedna od važnijih karakteristika automobila. I dok je kod sportskih automobila bitan što agresivniji sportski zvuk, u pogledu komfora mnogo je bolje da u kabini bude što manje buke. No da se i u tome može pretjerati dokazao je Rolls Royce prilikom razvoja nove generacije Ghosta. 

Rolls Royce je priznao da je u ranoj fazi razvoja automobila imao problema s time da im je auto bio jednostavno previše tih. Prema priznanju iz Rolls Roycea testni vozači su se žalili da je auto pretih i da ih to dezorijentira i izaziva im blage mučnine. 

Kako bi smanjio buku Rolls Royce je okvir automobila napravio od aluminija koji slabije provodi zvuk od čelika te u auto ugradio dvostruke prozore, specijalne izolacije i više od 100 kilograma izolacijskih materijala koji apsorbiraju zvuk.

To je očito bilo previše pa su u Rolls Roysu automobil morali nekako učiniti glasnijim. To su postigli tako da su preradili stražnja sjedala i komponente u prtljažniku kako bi vibrirali na niskoj frekvenciji tijekom vožnje. Također su reprogramirali motor da bi proizvodio drugačiji zvuk te izbacili neke dijelove izolacije. 

Automobil je nakon tih intervencija i dalje ostao toliko tih da je u njemu moguće razgovarati šaptom pri brzinama od 130 km/h, no vožnja više nije izazivala mučnine.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • max2017 18.10.2020.

    kak je trenulo i koji je trend očekujem motor "nove generacije" od 2-3 cilindra 200-300cm3 -400 ks kartonsku karoseriju da se može reciklirati i sl napredne ideje......

  • slabokrvni prodavač magle 18.10.2020.

    Vožnja u mom autu koji vrijedi soma eura također izaziva mučninu.

  • 18.10.2020.

    Nike sportski

Komentiraj...
Vidi sve komentare