To je to što me zanima!

Novi teleskop ulovio signale iz svemira. Nitko ne zna odakle

Prema nekim od objašnjenja za ove pojave, moguće je da se radi o izboju magnetara, eksplozijom crne rupe, ali neki kažu da je upravo to znak postojanja napredne vanzemaljske civilizacije
Vidi originalni članak

Novi radio teleskop u Kanadi uhvatio je nepoznat signal iz dalekog svemira, poznat pod nazivom FRB (Brzi radio izboji). 

Teleskop nazvan CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) smješten u Britanskoj Kolumbiji, 25. srpnja je po prvi puta uhvatio FRB signal frekvencije ispod 700 MHz i nazvao ga FRB 180725A. 

Po definiciji FRB su radio emisije koje traju nekoliko milisekundi i dolaze iz nepoznatog izvora negdje iz svemira. Prvi put je zabilježen prije nekih desetak godina, što znači da je riječ o jednoj od novijih kozmičkih misterija, piše Cnet.

POSLJEDNJE PRIPREME Kepler su poslali u san, ali Tess je spremna za lov na planete

Prema nekim od objašnjenja za ove pojave, moguće je da se radi o izboju magnetara (neutronske zvijezde s vrlo jakim magnetskim poljem), eksploziji crne rupe, ali neki kažu da je upravo to znak postojanja napredne vanzemaljske civilizacije. 

CHIME je pušten u pogon prije nešto manje od godinu dana, a dizajniran je za prikupljanje podataka o FRB-ovima i drugim pojavama koji bi mogli dati odgovore na druga pitanja iz područja astrofizike. Otkriće FRB 180725A, objavljeno u AstronomersTelegram, vrlo je zanimljiv moment neistraženog područja, a potencijalno će poslužiti kao poticaj ostalim astronomima da obrate pažnju na ponovljene izboje na svim frekvencijama. 

PRVO SVJETLO U SVEMIRU Otkrili signale prvih zvijezda, nastale dok je svemir bio beba

U priopćenju se ističe da su u proteklom tjednu zabilježeni i drugi FRB-ovi niskih frekvencija od čak 400 MHz-a, a prema prvim spoznajama, ti fenomeni nisu potekli od nekog izvora s planete Zemlje. 

Do sada, otkriven je samo jedan ponavljajući FRB, a istraživači kažu da pojava koja šalje taj signal iz svemira zapanjujuće moćna. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • 10.08.2018.

    Odbio se signal od kupole.

  • vjaceslav 07.08.2018.

    i mi smo tim izvanzemaljcima poslali poruku pa neka se misle. naime, ------------------------------------------------------------------ - "iz radioteleskopa arecibo u portoriku, godine 1974. poslana je poruka prema zvijezdama. sastojala se od 1679 impulsa usmjerenih prema kuglastom jatu M13, gustoj skupini zvijezda udaljenih 25 000 svjetlosnih godina." (ako je to zaista) "inteligentni izvanzemaljac shvatiti će da se 1679 dobiva množenjem prim-brojeva 23 i 73. smještanjem impulsa u matricu s 23 stupca i 73 retka dobiva se piktogram koji pojašnjava temelj života na zemlji." taj piktogram ima 7 blokova - tako prvi prikazuje brojeve od 1 do 10 u binarnom obliku, drugi, najvažnije elemente života (vodik, ugljik, dušik, kisik i fosfor), treći, omjere ključnih sastojaka bioloških molekula (koje tvore molekulu dnk, četvrti, dvije isprepletene niti . . ."

  • misko2k 06.08.2018.

    Zasto bi pravilnost signala govorila o inteligenciji nekoj? Mi danas sifriramo podatke da ih drugi ne "cita" a posto su oni naprijedniji od nas (sta su i mikrobi na zemlji , onda nikad nece signal biti pravilan, jer cilj asimetricnog kodiranja i je u tome da se ne nadje neka pravilnost , neki zakon po gdje bi to kodiranje bilo otvoreno za napade

Komentiraj...
Vidi sve komentare