Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

Kepler su poslali u san, ali Tess je spremna za lov na planete

Zahvaljujući Kepleru znanstvenici su otkrili tisuće novih planeta u svemiru, no sada ostaje bez goriva i poslali su ga u hibernaciju. Zamijenit će ga modernija i puno naprednija letjelica TESS

Foto: NASA
33 komentara

Nakon što su u travnju lansirali TESS u svemir, novi svemirski lovac sada je na posljednjim pripremama da počne s potragom za novim svjetovima na kojima bi moglo biti života. 

NASA je u srijedu objavila kako su četiri kamere kojima je TESS opremljena u izvrsnom stanju te da je letjelica u svojoj znanstvenoj orbiti. Sada se bliže finalnim testovima te bi krajem srpnja trebala krenuti znanstvena misija. Vrijeme nije moglo biti bolje, jer se čini da je stari lovac na planete na kraju svog života. 

Foto: NASA Kepler je otkrio nekoliko tisuća egzoplaneta od 2009. godine

Kepler je u svemiru još od 2009. godine, ali 7. srpnja su ga stavili u hibernaciju i pauzirali njegova istraživanja jer ostaje bez goriva. NASA kaže da još ima vrijednih podataka koje trebaju preuzeti od Keplera, a hibernacija će pomoći u pripremama da te podatke pošalju kući. Prođe li to uspješno, aktivirat će ga 6. kolovoza, no u sljedećih par mjeseci ostat će bez goriva. 

Kad bude potpuno operativna, mlađa i naprednija TESS će vidjeti 400 puta veći dio neba od onog koje je pretraživao Kepler. TESS će podijeliti prostor koji prati u 26 sektora i svakih 27 dana pratit će po jedan te gledati najsjanije zvijezde u potrazi za planetima koji prolaze ispred njih. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message