To je to što me zanima!

Od sljedeće godine nada za mnoge - presađena maternica

Nakon uspješne transplantacije žena će primiti tretman umjetne oplodnje i roditi carskim rezom, a organ će biti privremen i namijenjen svrsi rađanja biološkog djeteta
Vidi originalni članak

Žene koje su zbog bolesti morale odstraniti maternicu ili iz nekog drugog razloga nemaju taj organ, već od sljedeće godine moći će imati  funkcionalnu maternicu zdravih darivateljica, objavili su znanstvenici. Nakon uspješnih testiranja na životinjama i 10 godina rada, internacionalni tim istraživača na čelu s profesorom Matsom Brannstromom, nada se istom uspjehu i sa ženama.

Jedina transplantacija maternice obavljena je 2000. u Saudijskoj Arabiji, no organ je otkazao za četiri mjeseca nakon operacije. Maternice se mogu uzeti od živih ili preminulih darovateljica, no najpogodniji donori su sestre ili majke pacijentica. Kako bi žena potom zatrudnjela potreban je tretman umjetne oplodnje te porod carskim rezom, jer tkivo maternice ne bi izdržalo pritisak prirodnog rađanja, objašnjavaju liječnici. Operacija presađivanja vrlo je kompleksna zbog spajanja brojnih krvnih žila s tim organom.

Ipak, presađene maternice bili bi privremeni organi, koji bi omogućili ženama da dobiju svoje biološko dijete. Sama ideja presađivanja tog organa izazvala je brojne etičke diskusije, ali je i pozdravljena od strane udruga koje zastupaju žene koje ne mogu postati majke prirodnim putem.

- Operacije presađivanja matenice na ženama započeti će slijedeće godine - izjavio je profesor Mats Brannstorm za britanski Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ljutka 28.03.2011.

    ja sam jedna od mnogih koja ne može roditi...čitajući ovaj tekst sam se rasplakala ali budimo realni kada će se tako nešto početi operirati kod nas ? nikada.... al da postoji ta mogučnost nebi ni sekunde razmišljala

  • klojfert 28.03.2011.

    predivna vijest i nada za one koji nemaju svoju maternicu ! sretno znanstvenicima i budućim mamama!

Komentiraj...
Vidi sve komentare