To je to što me zanima!

Oduzima dah: Najbolji video polarne svjetlosti - iz svemira

Spektakularne timelapse sekvence s ISS-a NASA je spojila u Ultra HD video u kojem ćete uživati čak i ako nemate televizor ili monitor koji mogu prikazati 4K rezoluciju
Vidi originalni članak

Kako bi nam još bolje dočarali veličanstvenu ljepotu svemira u kojoj mogu uživati astronauti, NASA je prošle godine počela objavljivati spektakularne snimke iz svemira u Ultra HD rezoluciji. Najnoviji video polarne svjetlosti koji su objavili ovog vikenda to nam pokazuje na najbolji način. 

Čak i ako nemate televizor ili 4K monitor kako bi u potpunosti uživali u ovom videu, prizor će vas ostaviti bez daha. U suradnji s tvrtkom Harmonic spojili su timelapse snimke s Međunarodne svemirske postaje koje prikazuju Auroru borealis i Auroru australis. 

Inače se radi o fenomenu u kojem se nabijeni protoni i elektroni koji dolaze sa Sunca sudaraju s neutralnim česticama u gornjim slojevima Zemljine atmosfere i stvaraju spektakularnu plamenu zavjesu. Za različitu boju polarne svjetlosti zaduženi su različiti atomi - pa tako zbog kisika može imati zelenkasti i crveni sjaj, dok dušik emitira plavkasti sjaj. 

Možemo se samo nadati da će ovo postati standard u objavi videa za NASA-u. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • aleks123 21.04.2016.

    ja ne mogu vjerovat da ima jos ljudi koji zive u srednjem vijeku i vjeruju da je zemlja ravna,koliko samo satelita ima i salju slike na zemlju,sve planete su kugle,mjesec,zvijezde,razni avanturisti su obisli zemlju u krug,i jos milion toga ima i jos ima takvih da misle da je zemlja ravna,niste isli u skolu,citali knjige,vidjeli mjesec na nebu?

  • noroforo 19.04.2016.

    blago iss-u kolika zemlja, a oni sami gore. nisam vidio niti jednu letjelicu niti jedan satelit, a gore ih ima 25 000 ...

  • Anakin 19.04.2016.

    Video odličan iako me nije ostavio bez daha za razliku od nekih drugih plavkastih fotki !

Komentiraj...
Vidi sve komentare