To je to što me zanima!

Otkrili su novi ljudski organ, ali ne znamo koja mu je funkcija

Iako nam je mezenterij bio poznat, dosad se mislilo da je to fragmentirana struktura u probavnom sustavu. Nova istraživanja pokazala su da je to jedan organ kojem treba otkriti funkciju
Vidi originalni članak

Možda smo mislili da smo dosad otkrili sve što se nalazi u ljudskom tijelu, ali znanstvenici su upravo otkrili novi organ. Radi se o mezenteriju, organu koji se "skrivao" u probavnom sustavu. 

Nova istraživanja pokazala su kako se zapravo radi o jednom kompleksnom organu, a ne kao što se ranije mislilo fragmentiranoj strukturi. Calvin Coffey iz Sveučilišne bolnice Limerick rekao je u radu kako je anatomski opis napravljen prije više od 100 godina bio netočan.

- Ovo je daleko od fragmentirane i kompleksne strukture. Ovo je jedna kontinuirana struktura - opsiao je Coffey. Mezenterij se dosad opisivao kao  udvostručenje potrbušnice koja spaja utrobne organe, a osobito crijeva s trbušnom stijenkom, dovodeći im krvne i limfne žile i živce.

Mezenterij će tako dobiti status organa, a iako mu je struktura poznata, ono što još ne znamo je njegova funkcija i uloga u bolestima abdomena i probavnog sustava, piše ScienceAlert.

Iako se ne mijenja struktura našeg tijela, ovim otkrićem mijenjat će se cijelo područje medicine i udžbenici, a ukupni broj organa u tijelu popeo se na 79.

Idi na 24sata

Komentari 85

  • toma789 04.01.2017.

    Ma već će to nekome izvaditi van na bliskom istoku, ili će nekome platiti tko će pristati da mu se izvadi, pa će promatrati što će se s tim čovjekom događati pa će mu znati funkciju

  • zvjezdana pikl_1 04.01.2017.

    Da se otkrije nekakav novi ljek protiv boleština ili tehnika koja pomaže:To mi je normalno ali organ koji ne zna čemu služi,to mi nije normalno.

  • miko2312 04.01.2017.

    E u tom organu se nalazi dusa. Kad to izvadite iz covjeka, izvadili ste mu dusu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare