To je to što me zanima!

Otkrili sudbinu treće rakete: Pala u more sa 500 km na sat

SpaceX je u utorak lansirao najsnažniju raketu na svijetu na probni let koja je u dubine svemira ponijela Muskov električni auto. No, u povratku na Zemlju jedna od tri rakete je završila u oceanu
Vidi originalni članak

SpaceX je u utorak napravio ogroman korak naprijed u istraživanjima svemira, a iako su nakon uspješnog lansiranja dvije Falcon rakete sletjele nazad na Zemlju, središnja raketa koja je nosila teret, promašila je platformu u oceanu. 

U spektakularnoj misiji, svi su bili oduševljeni kad su gledali sinkronizirano spuštanje vanjskih modula divovske Falcon Heavy rakete. No nekoliko trenutaka kasnije na red je došao i središnji modul koji se trebao spustiti na platformu, ali signal se izgubio. Tek kasnije, SpaceX je na konferenciji potvrdio da se raketa razbila jer je udarila u more brzinom od 480 km/h i to 90 metara od platforme.

Naime, raketa se platformi približavala prema planovima, ali u povratku su uspjeli aktivirati samo jedan od tri motora koji su potrebni da uspore i stabiliziraju raketu pri povratku. Elon Musk je kasnije potvrdio i da su izvukli dva od tri motora, prenosi TechCrunch.

UZ ZVUKE BOWIEJA Uspio je: Elon Musk u raketi lansirao auto Tesla u svemir

Spuštanje jedne rakete nakon lansiranja je uspjeh sam po sebi, tako da je povratak dvije od tri rakete nevjerojatna stvar i dokaz napretka kompanije SpaceX. 

Kao još jedan dokaz sposobnosti SpaceX-a je i činjenica da je najjača raketa, koja se sastoji od tri Falcon 9 rakete, imala dva koja su već letjela u svemir 2016. godine. 

Idi na 24sata

Komentari 88

  • Der Kommissarrr 07.02.2018.

    Ovo kuri 1500 kila raketnog goriva u sekundi, a lobiraju za zabranu dizelaša radi ekologije? Jedan let zagadi koliko 1000 golfova u 20 godina eksploatacije ukupno. Halooooo.. otkud njemu pravo toliko zagađivati atmosferu?

  • Danko-Bananko 07.02.2018.

    Zna li netko na kojoj visini orbitira modul s Teslom trenutno?

  • pajo62 07.02.2018.

    Zašto nema snimka kako auto izlazi iz rakete samo odjednom je vani zar nebi bilo zanimljivo to vidjeti pa ima kamere.Kako vas prave glupima.Pored vaših očiju vas prave budalama toliko nelogičnosti se vide,kako ste naivni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare