Otkrili sudbinu treće rakete: Pala u more sa 500 km na sat | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
88 komentara

Otkrili sudbinu treće rakete: Pala u more sa 500 km na sat

SpaceX je u utorak lansirao najsnažniju raketu na svijetu na probni let koja je u dubine svemira ponijela Muskov električni auto. No, u povratku na Zemlju jedna od tri rakete je završila u oceanu

Foto: SpaceX/Flickr
88 komentara

SpaceX je u utorak napravio ogroman korak naprijed u istraživanjima svemira, a iako su nakon uspješnog lansiranja dvije Falcon rakete sletjele nazad na Zemlju, središnja raketa koja je nosila teret, promašila je platformu u oceanu. 

Foto: Photographer:

U spektakularnoj misiji, svi su bili oduševljeni kad su gledali sinkronizirano spuštanje vanjskih modula divovske Falcon Heavy rakete. No nekoliko trenutaka kasnije na red je došao i središnji modul koji se trebao spustiti na platformu, ali signal se izgubio. Tek kasnije, SpaceX je na konferenciji potvrdio da se raketa razbila jer je udarila u more brzinom od 480 km/h i to 90 metara od platforme.

Foto: SpaceX/Reuters

Naime, raketa se platformi približavala prema planovima, ali u povratku su uspjeli aktivirati samo jedan od tri motora koji su potrebni da uspore i stabiliziraju raketu pri povratku. Elon Musk je kasnije potvrdio i da su izvukli dva od tri motora, prenosi TechCrunch.

UZ ZVUKE BOWIEJA Uspio je: Elon Musk u raketi lansirao auto Tesla u svemir

Spuštanje jedne rakete nakon lansiranja je uspjeh sam po sebi, tako da je povratak dvije od tri rakete nevjerojatna stvar i dokaz napretka kompanije SpaceX. 

Kao još jedan dokaz sposobnosti SpaceX-a je i činjenica da je najjača raketa, koja se sastoji od tri Falcon 9 rakete, imala dva koja su već letjela u svemir 2016. godine. 

Foto: SpaceX/Flickr

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message