Obavijesti

Tech

Komentari 231

Uspio je: Elon Musk u raketi lansirao auto Tesla u svemir

Uspio je: Elon Musk u raketi lansirao auto Tesla u svemir
14

Falcon Heavy je najsnažnija raketa nakon Saturna V koji je nosio prve ljude na Mjesec. Nakon savršenog lansiranja, Muskov električni automobil nastavio je svoj put u duboki svemir

VIDEO

Elon Musk večeras je još jednom ispisao povijest istraživanja svemira nakon savršenog lansiranja najsnažnije rakete na svijetu. 

Elon Musk šalje auto Tesla Roadster na Mars: Crveni automobil za Crveni planet

Elon Musk šalje auto Tesla Roadster na Mars: Crveni automobil za Crveni planet Više na http://bit.ly/2nO71WI

Posted by 24sata on Tuesday, 6 February 2018

SpaceX je nekoliko puta pomicao vrijeme lansiranja, a u 21.45 sati Falcon Heavy se podigao s lansirne rampe na Floridi i u svemir ponio  crveni Teslin Roadster koji će nastaviti svoje putovanje svemirom sa Starmanom za volanom. 

Naime, SpaceX je odlučio na probni let nove rakete poslati električni automobil, a da on ne ostane prazan, za vozačko sjedalo postavili su lutku odjevenu kao astronauta.

Spektakularna raketa, koja može ponijeti najviše tereta u svemir, nakon nekoliko minuta se rastavila i njeni moduli krenuli su prema Zemlji. Dva su se savršeno spustila na kopno u sceni koja je izgledala kao kadar iz Zvjezdanih staza, a treći Falcon modul još čeka svoju potvrdu. 

Ovdje pogledajte kako je izgledalo cijelo lansiranje

Inače, povijesni prvi let Falcon Heavy rakete je postao drugi najpopularniji prijenos u povijesti YouTubea s rekordnih 2,3 milijuna gledatelja na vrhuncu. Prvo mjesto i dalje drži Felix Baumgartner sa svojim skokom sa ruba svemira iz 2012. godine.

No, nakon lansiranja SpaceX je objavio i novi video na kojem uživo možete pratiti Starmana koji leti oko našeg planeta.

Grdosija za misije prema Marsu

Falcon Heavy je najjača raketa nakon Saturna V koji je prevozio astronaute na Mjesec. Raketu su izgradili spajanjem tri Falcon 9 rakete i slijedi istu filozofiju recikliranja raketa. Muskova ideja je i da se tri modula Falcon Heavy rakete nakon lansiranja odvoje i vrate na Zemlju, što je i ova raketa napravila.

Bliži se trenutak istine: Raketa s jurilicom spremna za prvi let
Bliži se trenutak istine: Raketa s jurilicom spremna za prvi let

Dosad su pokazali da su usavršili spuštanje jednog modula koji može ponovno poletjeti, no tri su sasvim drugačiji izazov. No, SpaceX je jedina kompanija koja je ovo usavršila i jedina koja je dosad u svemir poslala reciklirane rakete i kapsule, a elegantnim spuštanjem modula na kopno dodatno su podigli ljestvicu.

via GIPHY

Raketa na svom probnom letu nosi i poseban teret, a to je crveni Teslin Roadster za čijim upravljačem sjedi lutka koju su nazvali Starman. Taj teret Musk poslali su u duboki svemir uz zvuke Davida Bowieja, no auto neće ići na Mars, već automobil šalju u orbitu oko Sunca, a na svom putu će proći i pored Marsa.

Raketa je i jedan od temelja Muskovih planova za misije prema Marsu. Naime, ona bi u Zemljinu orbitu mogla podići i do 63,8 tona tereta, što je ogroman skok u odnosu na 24 tone koliko je mogao space shuttle. Isto tako, prema Marsu bi ova raketa mogla ponijeti 16,8 tona tereta. 

Muskova raketa tako može podići dvostruko teži teret u orbitu od prvog konkurenta - Delta IV Heavy rakete, ali za trećinu cijene, što je istaknuo Musk.

Na današnjem lansiranju tako smo vidjeli dio Muskove vizije recikliranja svega. Naime, on želi da se ovakva raketa i svi njeni dijelovi vrate na Zemlju i što prije pripreme za novi let. Na taj način svemirski letovi bi trebali postati puno jeftiniji, ali kad imamo ovako veliku raketu, moći ćemo slati puno veće satelite, koji će omogućiti nova revolucionarna istraživanja.

U galeriji pogledajte spektakularne fotografije lansiranja

A SpaceX Falcon Heavy rocket lifts off from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral A SpaceX Falcon Heavy rocket lifts off from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral A SpaceX Falcon Heavy rocket lifts off from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral
12
| Foto: THOM BAUR

Spektakl je zajamčen

- Bio bi velik udarac ako se raketa razleti, ali pođe li nešto po zlu, nadamo se da će to biti u kasnijoj fazi misije pa da barem možemo naučiti gdje smo pogriješili - rekao je Musk za Business Insider u ponedjeljak i naglasio da će biti sretan samo da se raketa odvoji od rampe i ne razleti na njoj.

Musk otkrio i "vozača" Tesle koji će poletjeti prema Marsu
Musk otkrio i "vozača" Tesle koji će poletjeti prema Marsu

Musk se nada da će uspješan let barem pokazati da je dizajn dobar i kaže kako je siguran da su napravili sve što mogu da izgledi za uspjeh budu maksimalni. 

- Ovo će biti spektakularan uspjeh ili spektakularan neuspjeh. U svakom slučaju, vrijedno gledanja - rekao je Musk uoči lansiranja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 231
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama