To je to što me zanima!

'P40 će biti najjači 5G telefon na svijetu, a dolazi 26. ožujka'

Huawei se već mjesecima priprema za život u kojem ne moraju ovisiti o Googleu, pa tako ulažu ogroman novac u vlastitu trgovinu aplikacijama, a njihov direktor otkrio je i da su u minusu na svakom preklopnom telefonu
Vidi originalni članak

Huaweijev direktor Richard Yu potvrdio je nakon lansiranja preklopnog Mate Xs telefona kako će nasljednik prošlogodišnjeg P30 Pro telefona stići 26. ožujka. Predstavit će ga u Parizu, potvrdio je Yu koji je rekao i da će to biti 'najjači 5G mobitel na svijetu'. 

P40 bi trebao imati Kirin 990 čipset kojeg su predstavili na Mate seriji, a ne bude li velikih promjena u sljedećih mjesec dana, prilično je sigurno da će i ovaj telefon biti dostupan bez Googleovih aplikacija. Upravo je to i trenutno jedan od najvećih izazova za Huawei, koji gradi vlastitu alternativnu trgovinu aplikacijama te partnerstva s developerima kako bi što prije na svom App Galleryju ponudili one aplikacije koje korisnici najviše koriste ili njihove adekvatne zamjene. Tako se i može primijetiti velika promjena na App Galleryju posljednjih mjeseci koji sada izgleda prilagođen svakom tržištu.

PREKLOPNA ZVIJEZDA Izdržljiviji i otporniji: Huawei Mate Xs s paprenom cijenom

Yu tako kaže da će s vremenom biti sve najvažnije aplikacije i na njihovoj trgovini, a alternativna rješenja su mogućnost skidanja aplikacija s web stranica, web verzije poznatih aplikacija ili Quick Apps, standard koji razvija Huawei, a temelji se na HTML 5. Jedno od pitanja bila je i alternativa za Google Pay, a Yu je potvrdio da rade svoje rješenje - Huawei Pay koji bi trebao biti gotov ove, ili sigurno sljedeće godine. 

Kako Huawei razvija Huawei Mobile Services (HMS) alternativu Googleovom GMS-u te vlastitu trgovinu aplikacijama, postavljeno je i pitanje ima li planova da to omoguće drugm kineskim kompanijama, Yu je jasno rekao da je to 'fake news'. Naglasio je da i dalje žele raditi s Googleom te da nema planova da grade alijanus kojom bi naškodili odnosu s Googleom, usprkos trenutnoj situaciji s američkim vlastima. 

Govoreći o 5G-u, yu je rekao da će Mate i P serije telefona imati 5G verzije, a od sredine godine i uređaji srednjeg ranga, poput Nove ili P Litea.

- Nadam se da će do kraja godine i entry level uređaji dobiti 5G - rekao je Yu koji je istaknuo kako će od sljedeće godine većina telefona biti u 5G inačici.

Na svakom preklopnom gubimo novac

Novi Mate Xs koštat će 2500 eura i naravno to je bila jedna od tema intervjua. Yu je rekao kako je cijena takva jer su tehnologije i rješanja koja su razvili za ovaj telefon u startu preskupa.

- Na svakom novom preklopnom telefonu gubimo novac - rekao je Yu i dodao da će za godinu, dvije cijene telefona pasti na razinu da si ih svi možemo priuštiti. No, dodao je i da je ovo sada nužan korak i da su potrebne kompanije koje će raditi ovako skupe uređaje i gurati inovacije i biti pioniri.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • kamik 25.02.2020.

    I najbolje će zračiti...to nije bitno.

  • imal' tanje? 25.02.2020.

    Jedino sto nece imati google i 80% aplikacija

  • 25.02.2020.

    Koliko novih koronavirusa isporučujete sa njim?

Komentiraj...
Vidi sve komentare