Obavijesti

Tech

Komentari 10

Izdržljiviji i otporniji: Huawei Mate Xs s paprenom cijenom

Izdržljiviji i otporniji: Huawei Mate Xs s paprenom cijenom
6

Mate Xs novi je preklopni mobitel Huaweija, koji će biti dostupan u cijelom svijetu, bez obzira što nema Googleove aplikacije. Kvalitetniji dizajn bi trebao osigurati trajniji uređaj koji će koštati 2500 eura

VIDEO

Huawei je danas u Barceloni, na mjestu gdje je trebao biti Mobile World Congress, predstavio sljedeću generaciju svojeg preklopnog mobitela s kvalitetnijim ekranom i mehanizmom otvaranja. 

Za razliku od Galaxy Folda i Flipa iz Samsunga, kojima je ekran skriven kad je uređaj zaklopljen, Huawei se odlučio na suprotni pristup gdje se ekran otvara prema van. Zbog toga je njegova zaštita bila i ključna, a u Huaweiju kažu da bi novi telefon trebao biti puno izdržljiviji. Dok je puno toga obnovljeno ispod 'poklopca', s vanjske strane dizajnom djeluje gotovo identično.

Novi Mate Xs dolazi s ekranom iste veličine (8 inča) rezolucije 2480 x 2200 piksela, ali i sigurnosnom tipkom koja osigurava da se telefon ne bi slučajno rastvorio kad to ne želite. Kad je zaklopljen, s prednje strane nalazi se 6,6-inčni ekran, dok je straga ekran dijagonale 6,38 inča. Ovaj fleksibilni ekran sada je zaštićen novim dvoslojnim slojem za koji u Huaweiju kažu da je tri puta skuplji od zlata, ali i da je 80 posto čvršći od jednostrukog sloja. 

Mate Xs ima kamere smještene vertikalno na desnom dijelu telefona, s glavnim senzorom od 40 megapiksela (f/1,8), telefoto senzorom od 8 megapiksela te širokokutnim senzorom od 16 megapiksela. Tu je i ToF modul za prikupljanje dubinskih podataka. Ovakav sustav omogućuje mu 45x uvećanje i ISO od 204800. Prednjih kamera nema, već ovaj sustav se koristi i za snimanje selfija kad je uređaj zaklopljen. 

Što se samog mehanizma otvaranja tiče, Huawei ga je nazvao 'Falcon Wing'. Sam mehanizam djeluje uvjerljivo, ali kad je uređaj rastvoren, vidi se nabor na spoju ekrana.

Mate Xs dolazi s novim Kirinom 990 5G koji donosi velik skok u performansama i štedljivosti u odnosu na prethodni čipset. U Huaweiju su ugradili bateriju od 4500 mAh, koja se uz punjač od 55W za pola sata može napuniti do 80 posto. 

No, kao i lanjski model, kojeg je zahvatila američka 'crna lista' i ovaj Mate Xs će doći bez Googleovih aplikacija, već se Huawei oslanja na vlastitu trgovinu App Gallery u koju su odlučili uložiti milijardu dolara kako bi povećali broj aplikacija, odnosno da korisnici ne budu zakinuti za one na koje su naviknuti. Iako je primjetan skok u broju aplikacija, mnoge i dalje nedostaju. Telefon dolazi s EMUI 10 sučeljem povrh Androida 10. 

Telefon s 8 GB RAM-a i 512 GB interne memorije u prodaju će krenuti po cijeni od 2500 eura. Bit će dostupan globalno, od sljedećeg mjeseca.

Osim telefona, Huawei je predstavio i novu liniju MateBook prijenosnika, novi tablet, rutere te prijenosni zvučnik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama