To je to što me zanima!

Plovi ka zvijezdama: Voyager 2 'izašao' je iz Sunčeva sustava

NASA je objavila u ponedjeljak kako je i Voyager 2 napustio heliosferu - zaštitni 'mjehur' čestica i magnetnih polja koji je formiralo Sunce, a instrumenti s letjelice pokazali su da je taj veliki dan bio 5. studenog
Vidi originalni članak

Ljudska vrsta od danas ima dvije letjelice koje su se otisnule u međuzvjezdani prostor i napustile okove Sunčeva sustava.

NASA je objavila u ponedjeljak kako je i Voyager 2 napustio heliosferu - zaštitni 'mjehur' čestica i magnetnih polja koji je formiralo Sunce. 

Letjelicu, koja vjerno prati uspjehe Voyagera 1, lansirali su 1977. godine. Iako se trenutno nalazi otprilike 18 milijardi kilometara od Zemlje, Voyager 2 nosi instrumente koji će po prvi put omogućiti promatranje ovog rubnog područja našeg sustava. Letjelica je i dalje operativna i astronomi NASA-e komuniciraju s njom, međutim da bi podaci stigli potrebno je čak 16,5 sati. 

'OPET ĆEMO KOMUNICIRATI' Voyager 1 ponovo u pogonu: U svemiru je mirovao 37 godina

Inače, Voyager 2 je heliosferu napustio 5. studenog. NASA to zna zahvaljujući instrumentima na letjelici, koji više nisu detektirali čestice plazme koje su stizale od Sunca. No Voyageri nisu još sasvim napustili Sunčev sustav i neće tako skoro. Smatra se da je granica na vanjskom rubu Oortova oblaka, velikog skupa malih čestica koje su i dalje pod utjecajem Sunčeve gravitacije.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • vjaceslav 10.12.2018.

    još tri američke letjelice će se pridružiti voyager-ima u međuzvjezdanom prostoru - pioneer10, pioneer 11 i new horizons - ovih pet letjelica su jedine koje su postigle treću svemirsku brzinu - 16,7 km/s!

  • 10.12.2018.

    lansiran još 70ih i nakon toliko dugo godina radi,,signalu do zemlje treba 15 sati,,oni su bili istrazivali sve vanjske planete,i nakon toliko dugo godin rade,,, destinacija im je aldebaran zvijezda proći će još tisuće godina dok dođu do tamo

  • Satna 10.12.2018.

    A imaju dokaz u koji samo budale mogu povjerovati neka plazma sunce aaa al ajde to su super znanstvenici. njima treba rijec da budale globusarseke povjeruju

Komentiraj...
Vidi sve komentare