Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
43 komentara

Plovi ka zvijezdama: Voyager 2 'izašao' je iz Sunčeva sustava

NASA je objavila u ponedjeljak kako je i Voyager 2 napustio heliosferu - zaštitni 'mjehur' čestica i magnetnih polja koji je formiralo Sunce, a instrumenti s letjelice pokazali su da je taj veliki dan bio 5. studenog

Foto: NASA
43 komentara

Ljudska vrsta od danas ima dvije letjelice koje su se otisnule u međuzvjezdani prostor i napustile okove Sunčeva sustava.

NASA je objavila u ponedjeljak kako je i Voyager 2 napustio heliosferu - zaštitni 'mjehur' čestica i magnetnih polja koji je formiralo Sunce. 

Foto: NASA

Letjelicu, koja vjerno prati uspjehe Voyagera 1, lansirali su 1977. godine. Iako se trenutno nalazi otprilike 18 milijardi kilometara od Zemlje, Voyager 2 nosi instrumente koji će po prvi put omogućiti promatranje ovog rubnog područja našeg sustava. Letjelica je i dalje operativna i astronomi NASA-e komuniciraju s njom, međutim da bi podaci stigli potrebno je čak 16,5 sati. 

24sata 'OPET ĆEMO KOMUNICIRATI' Voyager 1 ponovo u pogonu: U svemiru je mirovao 37 godina

Inače, Voyager 2 je heliosferu napustio 5. studenog. NASA to zna zahvaljujući instrumentima na letjelici, koji više nisu detektirali čestice plazme koje su stizale od Sunca. No Voyageri nisu još sasvim napustili Sunčev sustav i neće tako skoro. Smatra se da je granica na vanjskom rubu Oortova oblaka, velikog skupa malih čestica koje su i dalje pod utjecajem Sunčeve gravitacije.

Foto: NASA

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message