To je to što me zanima!

Početkom 2020. Amerikanci će u svemir opet letjeti iz SAD-a

NASA SpaceX-u i Boeingu plaća 6,8 milijardi dolara da razviju sustave koji će joj omogućiti da nastavi ljudske letove u svemir američkom opremom
Vidi originalni članak

Nova astronautska kapsula Crew Dragon tvrtke SpaceX bit će spremna za prvi let u orbitu s posadom u prvoj četvrtini iduće godine "ako će sve ići po planu" tijekom nadolazećih testova, otkrio je u četvrtak šef NASA-e Jim Bridenstine.

Objava novog vremenskog okvira pokazuje kako NASA vjeruje da će SpaceX uspješno nastaviti s projektom Crew Dragon nakon eksplozije tijekom testiranja u travnju i tehničkih izazova oko padobranskog sustava pri povratku na Zemlju. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Brindestine je istaknuo kako je uspješan razvoj kapsule ključan za NASA-in glavni prioritet - povratak "lansiranja američkih astronauta na američkim raketama s američkog teritorija", po prvi put otkad je 2011. prekinut program space shuttlea.

NASA-in čelnik razgovarao je s novinarima nakon posjeta sjedištu SpaceX-a u Hawthorneu u Kaliforniji gdje ga je šef te tvrtke Elon Musk proveo kroz proizvodni pogon. 

STIGLA I 'RIBAONA' IZ NASA-E Musk otkrio raketu kojom želi krenuti u osvajanje svemira

Njihovo zajedničko pojavljivanje dokaz je sloge nakon nedavnih nesuglasica oko odgode projekta. 

NASA i SpaceX su ranije htjeli lansirati projekt Crew Dragon letom dva astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju u ovoj godini. 

To je odgođeno zbog niz testiranja sustava koje SpaceX planira provesti do kraja ove godine, kazao je Brindestine. 

- Ako sve prođe po planu, to će biti u prvoj četvrtini iduće godine - odgovorio je šef NASA-e na pitanje kad se može očekivati let kapsule. Ubrzo je dodao kako su moguće nove odgode.

VEĆ POČETKOM 2020 'Tesla bi bio ponosan': Musk je najavio širenje i na Hrvatsku

- Nećemo poduzimati nikakav nepotreban rizik - rekao je. Pohvalio je SpaceX na njegovom pristupu "prvo neuspjeh, onda popravljanje" koji se razlikuje od drugih NASA-inih ugovornih tvrtki.

NASA SpaceX-u i Boeingu plaća 6,8 milijardi dolara da razviju sustave koji će joj omogućiti da nastavi ljudske letove u svemir američkom opremom. 

SpaceX dosad nije prevozio ljude izvan orbite, no tvrtka je u ožujku uspješno dovela Crew Dragon bez pilota do Međunarodne svemirske postaje (ISS). 

NASA trenutno za let do ISS-a Rusiji plaća 80 milijuna dolara po osobi. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 11.10.2019.

    uskoro će na mjesec

  • Prpa30 11.10.2019.

    Koliko netočnih činjenica na jednom mjestu :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare