To je to što me zanima!

Podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada

Mjesto susreta najvećih hrvatskih stručnjaka koji kreiraju nacionalnu strategiju energetske obnove za razdoblje 2017 – 2020
Vidi originalni članak

U četvrtak, 31. ožujka 2016. održan je prvi stručni skup u okviru projekta BUILD UPON, u hotelu Westin u Zagrebu, čiji je osnovni cilj podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada za što je rok travanj 2017. godine. Osim donošenja poboljšane verzije strategije, jednako je važno postizanje koordiniranog djelovanja svih dionika i ravnopravni dijalog po svim pitanjima iz područja zakonodavstva, financiranja, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina, potrebnim za ostvarenje rezultata. S preko 100 sudionika, stručni skup je bio prilika da se  javna uprava, gospodarstvo, akademska zajednica i civilno društvo upoznaju s projektom BUILD UPON koji se provodi u 13 zemalja Europske unije, među kojima i u Hrvatskoj, a u potpunosti je financiran iz programa Obzor 2020.
 
Dr.sc. Sandro Nižetić, dipl.ing.stroj., zamjenik ministra, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, glavnog institucionalnog partnera projekta, otvorio je stručni skup, dok je voditeljica  službe - Uprava za graditeljstvo i  energetsku učinkovitost u zgradarstvu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Irena Križ Šelendić istaknula: „Projekt BUILD UPON izvrsna je platforma  za dijalog svih dionika u energetskoj obnovi zgrada, od zakonodavca, preko izvođača, pružatelja energetske usluge,  predstavnika građevinske industrije, financijskog i javnog sektora, obrazovnih institucija te naposljetku i samih građana koji su korisnici zgrada, a ujedno i potencijalni investitori u energetsku obnovu.​ Uloga ministarstva u ovom projektu biti će da usmjerava  proces  sektorskog dijaloga prema  rješavanju postojećih barijera za  dugoročnu  integralnu obnovu zgrada te iznalaženju inovativ​nih politika i mjera kojima će se ostvariti postavljeni ciljevi energetskih ušteda u zgradama, smanjenje emisije CO2  kao i pozitivni učinci povećane građevinske aktivnosti na bruto domaći proizvod, zapošljavanje i prihode državnog proračuna.“


Alan Perl, voditelj BUILD UPON projekta u Hrvatskoj istaknuo je: “Važnost ovog projekta prepoznata je na svim razinama i možemo slobodno zaključiti da je Hrvatski savjet za zelenu gradnju do sada ispunio sve zadatke koji su pred nas bili postavljeni od strane Europske komisije i koordinatora projekta, Španjolskog savjeta za zelenu gradnju. Reakcija dionika na projekt je odlična, budući je energetska obnova trenutno „in“, a uključivanjem u projekt BUILD UPON svi imaju priliku dati svoj doprinos. Naša uloga u projektu prepoznata je i na europskoj razini te vjerujemo da ćemo s iskustvom iz ovog projekta moći pomoći državama u regiji koje nisu uključene u ovaj projekt. “ Sve informacije o projektu dostupne su na web stranici www.buildupon.eu , gdje se nalazi i lista svih dionika te pokrenutih inicijativa iz područja zelene gradnje u svih 13 europskih zemalja. Po završetku projekta očekujemo da će oni krajnji korisnici, koji shvate značaj zelene gradnje i uključe se u energetsku obnovu zgrada, ostvariti cilj postizanja boljih uvjeta za život u zajednici, ne samo uštedom energije.


Izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Snježana Turalija ističe: “Osim što će sudjelovanje u projektu BUILD UPON osnažiti poziciju Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i dodatno ga povezati sa svim dionicima tržišta, BUILD UPON je projekt susreta i međusektorskog dijaloga na kojem se najbolje inicijative iz europske prakse sagledavaju na način da budu prepoznate i na hrvatskom tržištu dubinske energetske obnove postojećih zgrada te da se napokon u zakonsku regulativu, obrazovni sektor i svijest svih korisnika zgrada na ispravan način prenesu informacije o velikim prednostima zelenih zgrada, certificiranju zgrada prema više od 27 principa održivosti i da se budućnost hrvatskog graditeljstva oslanja na praksu zelene rekonstrukcije i zelene novogradnje”.


"BUILD UPON projektom, Hrvatski savjet za zelenu gradnju dovodi Hrvatsku u društvo vodećih zemalja koje rješavaju izazove posljedica klimatskih promjena radeći na širenju svijesti, kulture i znanja o energetskoj učinkovitosti. Hansgrohe, njemačka kompanija sa zelenim logom, kao vodeći svjetski proizvođač štednih tuševa i miješalica koje svojom inovativnom EcoSmart tehnologijom štede vodu i energiju za zagrijavanje vode i do 60% u odnosu na druge proizvode, prepoznao je BUILD UPON projekt kao odličnu platformu širenja svijesti, kulture i znanja o energetskoj učinkovitosti te smo ga podržali zlatnim sponzorstvom“ – ističe Andrej Levak – voditelj ureda Hansgrohe za Hrvatsku i Sloveniju.
Glavni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, zlatni pokrovitelj je Hansgrohe d.o.o., a medijski pokrovitelj 24 sata.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare