To je to što me zanima!

Pogledajte kako su meteorit iz Rusije vidjeli sateliti u orbiti

Analiza satelitskih snimki znanstvenicima je pomogla u određivanju cijele putanje meteorita, a to bi moglo pomoći i u praćenju budućih prijetnji iz svemira
Vidi originalni članak

Ogromni dio meteorita, koji je u veljači pao na ruski Čeljabinsk i ozlijedio 1600 ljudi, sada je izložen u mjesnom muzeju. Komad težak oko 600 kilograma je vjerojatno jedan od najvećih dijelova meteorita, a prošli tjedan su ga izvukli iz jezera Čebrakul.

Uz brojne fotografije i video snimke, meteorit i njegovu putanju, snimili su i meteorološki sateliti u orbiti. Rezultati koje su objavili ovaj tjedan pokazuju da bi se deseci satelita mogli iskoristiti za proučavanje potencijalno prijetećih objekata u blizini Zemlje. 

- Ponekad te satelite koji inače snimaju Zemlju možemo koristiti i na nekonvencionalne načine - rekao je Steven Miller sa sveučilišta Colorado State, jedan od autora studije.

Dodaje kako su u ovom slučaju koristili trag meteora kako bi gledali smjer iz kojeg je stigao i tako pokušali zaključiti odakle je potekao, prenosi National Geographic.

Rusi u jezeru našli vjerojatno najveći dio meteora do sada

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Artusartus 27.05.2014.

    Kako to da nema niti jednoga snimka koji su učinili ruski sateliti (znanstveni-štogod to značilo, vojni, meteorološki, ...)? Rusi (i rusofili) smatraju Rusiju vodećom silom u svemiru.

  • mitary 25.05.2014.

    Smijurija su ovi rusi majkemi neznaju ni lagati više.eno i dagnje još na njemu

  • Sir Crocodile 24.10.2013.

    da oni to nisu izvadili krivi kamen? ovaj pun buže, biće ima prstaca u njemu xD

Komentiraj...
Vidi sve komentare