To je to što me zanima!

Prava gužva: Oko Jupitera su pronašli čak 12 novih mjeseci

Dok su htjeli proučavati prostor iza Plutona, astronomima je u 'kadar' ušao Jupiter sa svojim satelitima, no otkrili su uz 67 poznatih još 12 novih.
Vidi originalni članak

Scott Sheppard s Instituta za znanost Carnegie u Washingtonu i njegov tim znanstvenika prije godinu dana uperili su teleskope u prostor iza Plutona kako bi iza njega promatrali sitnije objekte Sunčeva sustava.

Na tom dijelu neba Jupiter je bio vrlo blizu. A onda su primijetili nešto jako čudno. Jupiter, naime, ima 67 prirodnih satelita, mjeseca, a za mnoštvo se objekata za koje se pretpostavlja da su mjeseci tog plinovitog diva čekala zanstvena potvrda. Ekipa je tad slučajno ugledala nove mjesece - njih još 12.

- Treba neko vrijeme proučavati kako bi se potvrdilo da se neki objekt kreće oko Jupitera - rekao je Gareth Williams iz Međunarodne astronomske unije za male planete, koji je potvrdio taj pronalazak. Cijeli je proces trajao godinu dana.

Otkriće pomaže astronomima da upotpune sliku o tome kako se formirao Sunčev sustav i upućuje na vrijeme ispunjeno masivnim sudarima oko divovskog planeta. Jedan od novih mjeseca sugerira da još možemo biti u takvom razdoblju. Svi mjeseci orbitiraju puno dalje od najpoznatijih - Europa, Ganimed, Ija i Kalista. Većina novih veličine su asteroida - veliki su od jednog do tri kilometra

Idi na 24sata

Komentari 49

  • Veseli odojak 18.07.2018.

    Našli su sječanj i ožujak.....lipanj i srpanj još traže

  • Big_Daddy 👊😎 18.07.2018.

    12 mjeseci?? OMG pa valjda 12 mjeseca.

  • barica_30 18.07.2018.

    Dvanaest mjeseci?!?!? Ja doći iz Albanija i pisati za 24 sati ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare