To je to što me zanima!

Prva u povijesti: Kineska sonda stigla na tamnu stranu Mjeseca

U četvrtak, u 4 sata i 26 minuta po našem vremenu sonda Chang'e-4 dotaknula je južni Mjesečev pol. Na sebi ima instrumente za geološka istraživanja
Vidi originalni članak

Kina je objavila kako e njezina robotska sonda uspješno sletjela na "tamnu stranu Mjeseca". Riječ je o prvoj takvoj misiji u povijesti.

U četvrtak, u 4 sata i 26 minuta po našem vremenu sonda bez posade Chang'e-4 dotaknula je južni Mjesečev pol. Na sebi ima instrumente za geološka istraživanja kao i biološke eksperimente, piše BBC.

Kina je tako postala prva zemlja koja je postavila sondu na mjesečevu stranu koja sa Zemlje nikad nije vidljiva i koju nazivamo "tamna" strana iako je i ona jednako osvijetljena, ili u tami, kao i ova koja se vidi.

Odmah nakon slijetanja, sonda je poslala i prve fotografije:

Slijetanje označava "novo poglavlje u ljudskom istraživanju Mjeseca", objavila je televizija. Sonda je sletjela na ranije utvrđeno mjesto nakon što je polovicom prosinca ušla u Mjesečevu orbitu.

Zadaće sonde Chang'e-4 uključuju geološka i biološka istraživanja.

Idi na 24sata

Komentari 115

  • 12.01.2019.

    Zato mi i jesmo tu gdje jesmo!

  • vjaceslav 07.01.2019.

    kinezi su uspjeli 2018. ono što amerima nije uspjelo 1962.! naime, kay? američka letjelica "ranger 4" trebala je iz orbite oko mjeseca na njega ispaliti impactor (penetrator) koji se trebao zabušiti u njega i analizirati materijal ispod površine. došlo je do kvara, solarni paneli se nisu otvorili i impactor je udario u drugu "tamnu" stranu mjeseca 26. travnja, 1962 u 12:49:53 UTC, ali nije poslao nikakve podatke.

  • Nabijač nabijenog 06.01.2019.

    Waaaauuu.... I na ovom mjesecu isto nema nijedne zvijezde.. retusirana slika da se ne vide maticni brodovi i druge letjelice.. Kinezi isto skrivaju istinu svemira...

Komentiraj...
Vidi sve komentare