To je to što me zanima!

Prvo u Finu, onda na računalo: Isprobali smo sustav e-Građani

Da bi postali korisnik novog vladinog sustava e-Građani, morate otići u Finu, gdje ćete dobiti ePass ili mToken. Tim podacima jednostavno se prijaviti u sustav...
Vidi originalni članak

Vlada je u utorak predstavila projekt e-Građani i Središnji državni portal preko kojeg građani mogu pristupiti svom Osobnom korisničkom pretincu. Kako bi u njega ušli morate imati vjerodajnice ePass ili mToken koje se mogu podići u poslovnicama Fine. U sustav se može prijaviti i sa vjerodajnicama eduHR te HZZO-a. 

Po ePass ili mToken morate osobno otići u Finu, no sam proces prijave traje nekoliko minuta i sve što treba je popuniti nekoliko podataka, kojima će vas sustav registrirati i poslati vam mail preko kojeg možete nastaviti prijavu na računalu. 

Kod same prijave možete izabrati ePass (korisničko ime i lozinku) i/ili nešto sigurniji mToken, koji vam je dostupan kao mobilna  (iOS, Android ili Windows) ili web aplikacija. 

Klikom na link iz maila, sustav će vas tražiti da unesete aktivacijski kod koji ste dobili u Fini te da potom unesete svoje korisničko ime i lozinku. Nakon što ste se prijavili u Pretinac, dočekat će vas niz poruka dobrodošlice raznih ministarstava i državnih tijela koja će vas obavijestiti kad vam ističe registracija ili osobna iskaznica ili da morate platiti porez na auto te niz drugih podataka. Među njima je i za roditelje zanimljivo rješenje, preko kojeg možete vidjeti ako je dijete izostalo dan ranije iz škole. 

Tu su još i e-Matične knjige, gdje možete dobiti domovnicu, rodni list, vjenčani list i izvadak iz matice rođenih. Te dokumente možete odmah izraditi i isprintati ili ih poslati na e-mail. Ove sve funkcije će se širiti, a puniji smisao dobit će kada će razna državna tijela moći direktno doći do potrebnih podataka, ili kada ćemo skoro sve što trebamo moći obaviti digitalno, bez odlaska do šaltera.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • AnonymAnus 24.06.2014.

    Ovo mi nakon godina borbe sa ultra-turbo-supaČ-trupaČ brzom Hrvatskom birokracijom zvuči kao sci-fi.....

  • marin955 23.06.2014.

    **** Admin **** : Poštovani, molimo vas da isključite Caps Lock kao i svi ostali komentatori na portalu. Lp

  • godraaaaaaa 14.06.2014.

    napokon,nema više čekanja,pa kad dođeš na red pauza

Komentiraj...
Vidi sve komentare