To je to što me zanima!

Put bez greške: Teleskop James Webb stigao je do odredišta, 1,5 milijuna kilometara od Zemlje

Sljedećih mjeseci teleskop će biti na hlađenju kako bi se temperatura na njegovoj hladnoj strani spustila do -233 Celzija, znanstvenici će podesiti svaki segment zrcala i testirati instrumente prije početka istraživanja
Vidi originalni članak

Nakon mjesec dana leta kroz duboki svemir, teleskop James Webb stigao je u ponedjeljak do svojeg odredišta s kojeg će početi svoje istraživanje svemira. 

Gotovo 10 milijardi dolara vrijedan teleskop dosad je bez greške obavio svaki dio misije, od rastvaranja višeslojnog suncobrana i svih njegovih dijelova do rasklapanja ogromnog zrcala kojim će ovaj teleskop zaviriti do vremena začetka našeg svemira, ali i vidjeti kakva je atmosfera planeta u našem susjedstvu. Jedna od prvih meta bit će mu sustav od sedam planeta - Trappist 1.

Teleskop je stigao u ponedjeljak u orbitu oko Lagrangeove točke L2, smještene nasuprot Suncu u odnosu na Zemlju, a nalazi se 1,5 milijuna kilometara od Zemlje, gdje će ostati sljedećih godina tijekom trajanja svoje misije. A zahvaljujući odlično odrađenom lansiranju ta će misija trajati puno dulje od prvotnih planova jer su za korekcije putanje morali potrošiti minimalne količine goriva. I dok Hubble stoji u orbiti oko Zemlje, James Webb će zajedno sa Zemljom kružiti oko Sunca, a njegov veliki štit služit će kao zaštita zrcala i instrumenata od topline i infracrvenog zračenja naše zvijezde, Zemlje, ali i Mjeseca.

- Sada smo korak bliže otkrivanju tajni svemira i jedva čekam ljeto i Webbov prvi pogled na svemir - rekao je direktor NASA-e.

Naime, sljedećih mjeseci teleskop će biti na hlađenju kako bi se temperatura na njegovoj hladnoj strani spustila do -233 Celzija, odnosno da optički i znanstveni instrumenti budu dovoljno hladni za optimalan rad. Nakon što su rastvorili primarno i sekundarno zrcalo, znanstvenicima će trebati i tri mjeseca da svaki segment zrcala pomaknu da tvore jedno veliko zrcalo.


 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • revoltiranstoposto 26.01.2022.

    Tajne svemira su u drugim dimenzijama, a koje nisu vidljive teleskopom!

  • revoltiranstoposto 26.01.2022.

    Otkrit će tajne svemira, kao što su ih otkrili i svi dosadašnji.

  • Ljuke Nebohodach 25.01.2022.

    James Webb ♥ ♡ დ ღ!

Komentiraj...
Vidi sve komentare