To je to što me zanima!

Ranjiva pomagala: Hakirani pacemaker može postati ubojit

Uređaji koji pomažu zdravlju mogu biti meta napada računalnih kriminalaca koji zbog slabe zaštite mogu upasti u njih i ometati pa čak i zaustaviti njihov rad
Vidi originalni članak

Računalni program koji sam napisao može ugasiti pacemaker. Ujedno mogu hakirati i prijenosni defibrilator i iz čista mira spržiti čovjeka s 830 volta, kazao je još 2013. u svom zadnjem intervjuu Barnaby Jack, novozelandski stručnjak za računalnu sigurnost. Dan poslije nađen je mrtav.

Svoj eksperiment pravdao je izrazitom ranjivosti medicinskih pomagala koji su vitalno važni ljudima. Njegove su riječi ozbiljno shvaćene i velike sigurnosne kompanije, kao što je McAfee, upozorile su na problem zaštite aparata, kao što je pacemaker.

- Mogućnost hakiranja medicinskih pomagala povezanih internetom bit će sve veća. Ipak, sigurna internetska veza i mjere zaštite omogućit će njihovo korištenje s prihvatljivim rizikom - kazao nam je Dražen Škrtić, stručnjak za računalni kriminal. Dodao je kako će se hrvatske bolnice morati stalno modernizirati i štititi svoje sustave od hakerskih napada.

- DoS, DDoS napadi mogu uzrokovati usporenje, ometanje ili prekid prijenosa podataka prema medicinskim pomagalima povezanima internetom i tako ugroziti ljude - upozorava Škrtić. 
Isto je potvrdio i Europol, kriminalistička i obavještajna agencija EU. Upozorile su na to i policije svih europskih zemalja. Hrvatska je posebno ugrožena hakerskim napadima jer i dalje nema nacionalnu strategiju računalne sigurnosti, piše u podacima BSA-e, udruženja najvećih svjetskih tvrtki za računalne programe. To izravno utječe i na našu nacionalnu sigurnost. Zbog toga su najavili kako će s Ministarstvom unutarnjih poslova pokrenuti edukaciju o kibernetičkim prijetnjama današnjice.

- U nas postoje specijalističke grupe koje se mogu nositi sa svim takvim problemima i odgovoriti na prijetnje. Problem je, međutim, uvijek u ‘sivoj brojci’ ljudi koji smatraju da njih sigurno neće hakirati - pojašnjava Dražen Škrtić i dodaje kako je zato važno pridržavati se sigurnosnih uputa proizvođača i održavati redovito opremu.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • miko2312 05.04.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Dracubecca 05.04.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • bulog55 04.04.2015.

    Sve se može hakirati i to je znao, samo je zaboravio da je očito previše iznio u javnost, a to nekog zasmetalo pa....

Komentiraj...
Vidi sve komentare