To je to što me zanima!

Raspada se ogromna ledena ploča, razine mora će skočiti

Ledena ploča Larsen B postoji već najmanje 10.000 godina, a 2002. godine djelomično se raspala. Njen preostali netaknuti dio velik je oko 1600 kvadratnih kilometara.
Vidi originalni članak

Posljednji netaknuti komad Larsena B., jedne od najvećih ledenih ploča na Antarktiku, sve više slabi i za samo nekoliko godina mogao bi se potpuno raspasti, upozorila je NASA.

Njegov raspad i otapanje zasigurno će dovesti do daljnjeg povećanja razina mora, piše CBC News.

Ledena ploča Larsen B. postoji već najmanje 10.000 godina, a 2002. godine djelomično se raspala. Njen preostali netaknuti dio velik je oko 1600 kvadratnih kilometara. 

Znanstvenici su na njoj uočili dramatično smanjenje ledenih formacija, a procijep koji se neprestano širi ploču bi mogao slomiti oko 2020. godine. 

Na Antarktiku je oko 10 ledenih ploča, a najveća danas postojeća veličine je Francuske. 

Idi na 24sata

Komentari 37

  • SvEzNaLiCa_3 20.05.2015.

    Svi ćemo mi završiti kao Atlantida...

  • dave 17.05.2015.

    nisam strucnjak...ali misljenja sam da ako dodje do drasticnog povecanja nivoa mora,treba povadit tankere,crusere,brodove,jahte....iz mora i nivo ce se sigurno spustit..a promet preusmjerit na kopno i zrak...mozda i koji otok izvest iz mora..

  • nikluk20 17.05.2015.

    rješenje je izumiti efektivniju tehnologiju za preradu slane vode u pitku i pošumiti pustinju i ostala područja koja imaju problema sa vodom...recimo australija....da se lijepo polijeva nebi bilo toliko požara...dalmacija bi se cijela mogla urediti u vinograde i maslinike...sahara lijepo procvjeta.....svi imaju hranu....ili izvoziti na mars :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare