To je to što me zanima!

Rasplesane robo-navijačice bi mogle spasiti živote u prometu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kompanija Murata napravila je 10 rasplesanih robota, kako bi na zabavan način pokazali što znaju. Novi sustav senzora koji razvijaju mogao bi se ugraditi i u aute
Vidi originalni članak

Rasplesana skupina robotskih navijačica japanske kompanije Murata ovih je dana u Tokiju imala svoj premijerni nastup. Iz Murate, koja proizvodi dijelove za pametne telefone i drugu elektroniku, kažu kako su ovo prve robotske navijačice.

I dok tijekom prezentacije nisu pokazale koje će sportove podržavati, robotske plesačice pokazale su napredne tehnologije, koje bi mogle spašavati i život u prometu. Tijekom plesa na japanski pop, simpatični roboti balansirali su na metalnim kuglama i mahali plastičnim pomponima (koji izgledaju kao kontroleri od PlayStation Movea). Deset robota je u svom savršeno sinkroniziranom plesu formiralo različite oblike.

REUTERS/PIXSELL

Od plesačica do naših automobila

- Male su, ali pokazuju što elektronika može - rekao je Yuichi Kojima iz Murate, piše Wall Street Journal.

Tehnologija koja ne dozvoljava da se plesačice sudare, mogla bi se koristiti u sustavima izbjegavanja sudara u automobilima ili drugim autonomnim vozilima. Drugi senzori kojima su opremljeni mogli bi se ugraditi u nosive gadgete poput satova, fitness narukvica...

Naime, kako bi znali gdje su u svakom trenutku, roboti koriste ultrazvučne mikrofone i infracrvene senzore. Centralni sustav na temelju signala s robota daje naredbe za kretanje, što se na pozornici očituje kao savršeno odigrana plesna točka. Murata je u suradnji sa Sveučilištem u Kyotu razvila ovaj sustav, a mehanizam balansiranja temelji se na ranijim robotima, Murata dječaku koji vozi bicikl i djevojčici koja vozi monocikl, koju su predstavili prije 6 godina. Kod plesačica je sustav u naprijed programiran, no Verge piše da se razvija i sustav koji će raditi i pratiti lokacije u stvarnom vremenu. Slične sustave u kojima vozila mogu 'komunicirati' razvijaju i druge kompanije, među kojima su Ford i GM.

Spajanjem niza raznih senzora u jednom robotu, kompanija je htjela pokazati i da su više od zbroja sitnih dijelova koje proizvode za druge. Cilj im je da budu poznati kao proizvođač cijelih rješenja koja razne dijelove spajaju u module za druge zadatke.

Male 36 centimetara visoke plesačice neće ići u prodaju, ali će ih koristiti da klijentima pokažu što mogu. Među njima će biti i Apple.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Idi na 24sata

Komentari 3

  • tiranosaurus_1 29.09.2014.

    možda ih naš sabor kupi da broje glasove jer ovaj sadašnji sustav kojeg su masno platili pitaj boga kome opet ne radi !!!!!!!!!!

  • tiranosaurus_1 29.09.2014.

    eh da su naši MIG-ovi imali samo dijelić ove tehnologije he he :)

  • Dijete cvijeća 28.09.2014.

    Trebao bi Mamić razmislit o kupnji ovakvih navijaca..

Komentiraj...
Vidi sve komentare