To je to što me zanima!

'Razvoj umjetne inteligencije je najveća prijetnja čovječanstvu'

Ekstremno opasno: Musk i Stephen Hawking dvojica su od stotine istraživača umjetne inteligencije koji su pismom pozvali na zabranu razvoja iste u vojne svrhe
Vidi originalni članak

Razvoj umjetne inteligencije u vojne svrhe najveća je egzistencijalna prijetnja čovječanstva - kazao je Elon Musk, voditelj SpaceX-a. 

Znanstvenici okupljeni na Međunarodnoj udruženoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Buenos Airesu u ponedjeljak uputili su pismo u kojem govore kako je raspoređivanje robota koji su sposobni za ubojstvo bez ljudske intervencije moguće već za nekoliko godina, a ne desetljeća.

Smatraju da je potrebno zaustaviti razvoj autonomnog oružja s umjetnom inteligencijom jer je pitanje trenutka kada će se naći u rukama terorista i diktatora. 

Musk i Stephen Hawking dvojica su od stotine istraživača umjetne inteligencije koji su pozvali na zabranu razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe, ukazujući na to koliko je ono opasno.

Ipak, na kraju pisma, znanstvenici i stručnjaci spomenuli su i veliki potencijal umjetne inteligencije koja na brojne načine može pomoći ljudima i čovječanstvu, ali njeno iskorištavanje za ratovanje nije dobra ideja.

Osim njih, pismo su potpisali i suosnivač Applea Steve Wozniak, politički filozof Noam Chomsky, te izvršni direktor Google-ove tvrtke za umjetnu inteligenciju DeepMind Demis Hassabis.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • Koino 28.07.2015.

    Problem pametnog čovjeka nije drugi pametni čovjek nego pohlepna zatucana budala. Uvijek bilo i bit će nažalost. Ako nisu u stanju zaključit da se neke stvari ne diraju, onda su lagano i zaslužili izumrijet.

  • Koino 28.07.2015.

    Osim ako ih programiraju da destruktivne luđake odmah neutraliziraju i deaktiviraju se do kraja postojanja svemira bez mogućnosti povratka, ok, samo daj. Pa bili oni crni, žuti, smeđi, bijeli, krem ili na tufne, koje god orjentacije, spola i vjeroispovjesti. I, naravno, političke opredjeljenosti.

  • Koino 28.07.2015.

    Maloj djeci koja već 140 godina pokazuju manjak pameti, poštovanja i izrazitu dozu bahatosti se ne daje apsolutna dozvola za sve. Mislim da su to trebali naučit iz jedno 45 Matrixa i 55 Terminatora ako im je jezik pravih znanstvenika prekompliciran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare