To je to što me zanima!

Rijetko otkriće: Našli očuvan mozaik star čak 1500 godina

Činjenica da je natpis preživio predstavlja arheološko čudo, rekao je David Gellman, šef arheolškog tima. Arheolozi vjeruju da mozaik datira iz 550. ili 551. godine.
Vidi originalni članak

Podni mozaik s grčkim natpisom, star 1500 godina, otkriven je tijekom postavljanja komunikacijskih kablova u jeruzalemskom Starom gradu, a radi se o rijetkom otkriću antičkog artefakta i povijesnog dokumenta u jednom.

Natpis citira bizantskog cara Justinijana iz 6. stoljeća i opata Konstantina iz crkve koju je car osnovao u Jeruzalemu. Arheolozi vjeruju da će im ovo otkriće pomoći da dobiju bolji uvid u Justinijanove građevinske projekte u Jeruzalemu. 

Natpis glasi: "Najpobožniji rimski car Flavije Justinijan i bogoljubivi svećenik i opat Konstantin podigli su ovu zgradu u kojoj je postavljen (mozaik) tijekom 14. indikcije".

Indikcija je onovremena metoda računanja godina koja je korištena u svrhe oporezivanja. 

Arheolozi vjeruju da mozaik datira iz 550. ili 551. godine.  

Justinijan je bio jedan od najvažnijih bizantskih vladara. Godine 543. podigao je Novu crkvu u Jeruzalemu - jednu od najvećih kršćanskih crkava u Istočnom Rimskom Carstvu i najveću u Jeruzalemu u to vrijeme.  

"Činjenica da je natpis preživio predstavlja arheološko čudo. Svaki arheolog sanja da nađe natpis u svojim iskopavanjima, posebno ovako dobro sačuvan", rekao je David Gellman, šef arheolškog tima.

Arheolozi vjeruju da je zgrada, u čijem jednom dijelu je pronađen mozaik, korištena kao hostel za hodočasnike. Zgrada se nalazi nedaleko od Damaščanskih vrata u istočnom Jeruzalemu.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • jluci82 26.08.2017.

    Bogoljubivi svećenik i opat Konstantin.....ili u prijevodu jako sposobni biznismen

  • Gender bender_1 25.08.2017.

    Ma kakav mozaik ljudi, sto vam je. Jasno je vidljivo da je to zbirka zadataka iz matematike, kad bi je otvorio nebi crni vrag skuzio sto u njoj pise..

  • _Varešak_ 24.08.2017.

    Sigurno je od neka naše kraljice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare