To je to što me zanima!

Robocop na ulicama Brazila: Odred robota tražit će bombe

Vlasti su već ranije za policajce kupile naočale s kamerama za prepoznavanje lica te potrošile navodno čak 25 milijuna dolara na izraelske bespilotne letjelice
Vidi originalni članak

Brazilske vlasti potrošile su 7,2 milijuna dolara na odred robota koji će pomoći u osiguravanju Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. godine te Olimpijskih igara za tri godine. 

Ranije su za osiguravanje velikih događaja kupili izraelske bespilotne letjelice te naočale s kamerama koje mogu tražiti zločince u gomili. 

Od američke tvrtke iRobot Defense and Security dobit će 30 iRobot 510 PackBot robota, dijelova i dodatne opreme. Već su služili u Iraku, a opisuje ih se kao robote testirane u borbi. Opremljeni su kamerama te se njima upravlja na daljinski kako bi se istražili sumnjivi predmeti i opasna područja. RussiaToday piše da je trenutno više od 2000 takvih robota u Iraku i Afganistanu, a oni su bili i prvi koji su ušli u oštećenu nuklearnu elektranu Fukushima. Cijela isporuka bi trebala biti u Brazilu do prosinca, no prvi test bi im mogao biti i posjet pape Franje u srpnju. Tada će moći sudjelovati u pregledavanju potencijalno sumnjivih naprava. Koristit će se i u gradnji stadiona za OI gdje će sudjelovati u potrazi za eksplozivima. 

Sam robot može voziti brzinom 9,3 km/h, težak je nešto manje od 11 kilograma, a opremljen je kamerama i mikrofonima. Podsjeća na mini verziju ED 209 robota iz filma Robocop, no nešto je spretniji po stepenicama i strminama. Ne smeta mu ni rad u vodi. Ovisno o misiji, može ga se opremiti različitim alatima i proširenjima pa tako može nositi stvari, dobiti termovizijsku kameru, kliješta... U slučaju da pukne radijska veza, robot će sam pokušati naći put do svojeg ljudskog tima, piše Daily Mail.

Brazil je za svoju policiju kupio i napredne naočale koje mogu snimati do 400 lica u sekundi i spremati ih u središnju bazu, a potrošili su navodno i 25 milijuna dolara na izraelske bespilotne letjelice. One će već patrolirati na Kupu Konfederacija u lipnju.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • lordbrane 26.05.2013.

    ovaj drugi bi mogao voćke obrezivati =)

  • WOMANIZER 25.05.2013.

    jel to irobot ko onaj top shopov usisavač od 5000 kn? x-)

  • miko2312 25.05.2013.

    ovo je drzva, sve svojim policajcima osigurava cak i "nepotrebne" stvari, a ova hrvatska svojim policajcima ne moze osigurat ni prave pancirke, i ove pancirke sto imaju sigurno bi ih obicni metak odma probio :(((((((

Komentiraj...
Vidi sve komentare