To je to što me zanima!

Roboti misle kao jedan i u roju će graditi nastambe na Marsu

SAD: Znanstvenici su napravili 20-ak robota velikih poput loptice za stolni tenis, koji u roju rade zajedno. Cilj je napraviti robote koji će moći od sebe graditi druge stvari
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa sveučilišta u Coloradu napravili su malene robote, veličine loptica za stolni tenis, koji se, kada rade zajedno, pretvaraju u "tekućinu koja razmišlja".  Dio su eksperimenta u kojem znanstvenici žele robote naučiti da rade zajedno, ali i da se mogu sami sastavljati u razne oblike.

- Svaki živi organizam sastoji se od skupine stanica koje surađuju - kaže Nikolaus Correll koji na sveučilištu vodi projekt razvoja ovih robota. Trenutno su ih napravili 20-ak, ali istraživači se nadaju da će uspjeti koristiti veliki broj ovakvih robota za komplicirane zadatke. Ideja je da bi jednog dana mogli pustiti roj ovakvih robota koji će sami začepiti bušotinu iz koje istječe nafta na dnu mora i spriječiti katastrofu ili da bi sami mogli izgraditi neki dio za zrakoplov. 

Correll kaže kako ćemo ih možda jednog dana koristiti kako bi kolonizirali svemir, gdje bi maleni roboti gradili nastambe i vrtove prije dolaska budućih astronauta.

Znanstvenici kažu kako bi se ponašanje robota moglo usporediti s Terminatorom koji u poznatom filmu može mijenjati oblike pa i sastaviti se nazad od niza kapljica. Nikolaus Correll kaže kako teoretski nema granice u onome što bi se moglo napraviti kroz sustave dijeljene inteligencije. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • LovacLuka_2 27.12.2012.

    Šta ima na tom marsu kad su ovi ameri zapeli toliko za njega? Kao nema ništa, a ulaže se na veliko! Opet neka svjetska muljaža...

  • saverb123 21.12.2012.

    najeb.... smo

  • samurai1789 21.12.2012.

    Ne ali doslovce Geth-ovi razmišljaju zajedno kao jedan. Što kada počinju pitanja tko nas je napravio i slično? Mass Effect scenario = DA!

Komentiraj...
Vidi sve komentare