To je to što me zanima!

Robotom na Mjesecu upravljat ćemo kroz Oculus Rift naočale

Maleni rover na Mjesecu će imati kamere kojima ćemo upravljati preko Oculus Rift naočala. To će omogućiti svakome da djelomično vidi kako je biti na Mjesecu
Vidi originalni članak

Mnogim zaljubljenicima u svemir upravljanje robotom na Mjesecu bi bilo ostvarenje sna, a sada bi se to moglo ostvariti zahvaljujući planu koji će spojiti rovera i virtualnu stvarnost.

Znanstvenici na Sveučilištu Carnegie Mellon rade na robotu Andyju kojeg će spustiti na Mjesec, a potom će tamo biti kao naše oči. Znanstvenici imaju i podršku astronauta Rustyja Schweickarta, a planiraju se natjecati za 30 milijuna dolara nagrade u Google Lunar XPrize projektu. Cilj projekta je da se spusti robot na Mjesec i prijeđe 500 metara te da pošalje video s Mjeseca.

- Naša vizija kojom ćemo demonstrirati uspjeh je jednostavna. Svatko će ovdje na Zemlji kroz kamere na robotu moći iskusiti kako je biti na Mjesecu - rekao je Daniel Shafrir (22), koji je član tročlanog tima. Za Daily Mail je ispričao kako su Oculus Rift naočale za virtualnu stvarnost ključ te će se pokreti s njih prenositi na robota. Tako ćemo pogledom ulijevo vidjeti pustoš Mjeseca, a pogledamo li udesno vidjet ćemo Zemlju.

Znanstvenici sa sveučilišta spojili su se s kompanijom Astrobotic Technology , koja je i proizašla s faksa te su potpisali ugovor s kompanijom SpaceX Elona Muska. Koristit će njihovu raketu Falcon 9 kako bi 2016. lansirali robota. BBC piše kako se trenutno 18 timova natječe za Googleovu nagradu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Veni Vidi Vici 24.10.2014.

    Odlicno. Sve smo blizi ljudskoj misiji na Mjesec.

  • F***** Noob 22.10.2014.

    To bude super, :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare