To je to što me zanima!

Saznajte trikove urbanog vrtlarenja u sklopu Dana D

Nakon što su prošlog vikenda u sklopu kampanje Otvoreni grad postavljene gredice i ograda oko vrta i pripremljen teren za vrt, ispred Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na Danu D se nastavlja dalje u istom tonu
Vidi originalni članak

Radionica se sastoji od dva dijela: prvi je ograđivanje i raspored gredica te osmišljavanje i izrada osnovnog vrtnog namještaja, dok je drugi dio posvećen uspostavi vrta. Održivi razvoj i uzgoj biljaka u gradu važan su dio kako rada Interkulturnog društvenog Centra, tako i svakodnevnog života u gradu. Na radionici možete naučiti kako izraditi osnovni namještaj potreban za urbani vrt, kao i osnove sadnje i uzgoja biljaka u urbanom kontekstu. 

Tijekom radionice polaznici će sudjelovati u izradi povišenih gredica za uzgoj povrća te uspostavi mini permakulturnog vrta. Upoznat će se s osnovama vrtlarenja kroz sadnju i sijanje polikultura, te steći osnovne tehničke vještine izrade povišenih i samonavodnjavajućih gredica. Dobit će informacije o tome kako samostalno kontinuirano voditi brigu o vrtu.

Vrtni mobilijar 

Izrada vrtnog mobilijara omogućuje uzgoj povrća na lokacijama koje inače nisu pogodne za vrtlarenje, a povišeni elementi za uzgoj omogućuju olakšani pristup osobama s invaliditetom ili starijim osobama. Ujedno motivira sudionike da sami recikliraju ili izrade inovativne elemente za vrtlarenje u specifičnim uvjetima (npr. pokretni elementi za uzgoj na terasama, krovovima ili betonskim površinama).

Permakulturne tehnike uzgoja

Za izradu vrta primijenit će se permakulturne tehnike uzgoja hrane poput: malčiranja, sadnje polukulturnih gredica, odnosno, kombiniranje trajnih jestivih kultura s jednogodišnjim i dvogodišnjim kulturama, korištenje biljaka koje međusobno pospješuju rast i smanjuju opasnosti od oboljenja, te uzgoj na visokim samokompostirajućim i samonavodnjavajućim gredicama i sl.

Datum održavanja: subota i nedjelja, 11.6. – 12.6.2016. 

Potrebno se prijaviti na radionicu, a prijave su otvorene do petka, 10.6. mailom na: info@dan-d.info

Idi na 24sata

Komentari 2

  • IvaMisic 08.08.2016.

    Sve se može ako se želi! Biovrt je moguće imati i u gradu https://mojbiovrt.wordpress.com/

  • pankerice 09.06.2016.

    super inicijativa, a ne da samo kupujemo u supermarketima - da si sami uzgojimo hranu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare