To je to što me zanima!

Sjedi, tri! Učitelji nezadovoljni Školom za život: 'Puno radimo'

Čak 90 posto učitelja smatra da bi njihovo sudjelovanje u provedbi eksperimentalnog programa trebalo biti dodatno honorirano. Društvo nas loše vidi, previše radimo, nitko nas ništa ne pita. Nezadovoljni smo, kažu
Vidi originalni članak

Najveći problem je to što su učitelji svi demotivirani. Percepcija društva je jako loša - svi misle da je moj posao završava u 11.30, a bivši ministar kaže da bi preko ljeta trebale raditi, to je sramotno. Edukacije, pripreme, dodatni rad nam uzima doslovce po cijeli dan, kazala je učiteljica osnovne škole u Petrinji Sanja Babić i dobila gromoglasan pljesak učitelja okupljenih u velikom broju na okruglom stolu Sindikata hrvatskih učitelja.

Stoga i ne čudi što su pokazali svoje (ne)zadovoljstvo provedbom eksperimentalnog programa kurikularne reforme u velikom istraživanju koje je proveo Sindikat hrvatskih učitelja s Institutom Ivo Pilar te čitavu provedbu ocijenili s - trojkom!

- Nezadovoljstvo se ne može mjeriti samo kroz plaću. Naše istraživanje, najveće ove vrste provedeno u Hrvatskoj, pokazuje kako su učitelji nezadovoljni jer ih se zatrpava obavezama, a ponajmanje ih se pita što bi trebalo mijenjati - kazala je jučer na predstavljanju rezultata predsjednica SHU Sanja Šprem

Istraživanje je provedeno od rujna do studenog 2018.,te se odazvalo 6494 zaposlenika osnovnih škola u RH, od kojih je bilo 5180 učitelja.

Deset posto anketiranih, 328, su iz škola u programu 'Škola za život'. Od njih, 67 posto je izjavilo da ima povećan opseg poslova zbog sudjelovanja u eksperimentalnom programu, a čak 90 posto ih smatra da bi njihovo sudjelovanje u provedbi eksperimentalnog programa trebalo biti dodatno honorirano. 

Ipak, tek 24 posto učitelja očekuje da će za dodatni posao biti honorirani, a 33,4 posto ih misli da neće dobiti nikakvu dodatnu naknadu za više rada. No ministarstvo barata drugačijim podacima.

- Naš uzorak je mnogo veći, više od 1200 učitelja, od kojih većina ističe kako su jako zadovoljni edukacijama i našim mentorskim radom na terenu - istaknula je savjetnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj. Žao nam je, dodala je, što nam Sindikat ove materijale nije dao ranije, mi zaista pratimo sve sugestije i kritike i trudimo se riješiti probleme.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • CombinaZrinka 11.04.2019.

    Svatko tko nije održao niti jedan sat nastave u školi, uključivo s pripremama svih potrebnih sadržaja i popratnom papirologijom, nije kompetentan komentirati rad učitelja!

  • ONJARF 10.04.2019.

    Učitelji rade puno besmislene administracije što je točno, ali dobivaju gotove digitalne i pisane planove i pripreme od izdavača udžbenika, razne aplikacije, animacije. Kasne na sat u svim školama, na sve satove najmanje 10 minuta. Najčešće sjede na nastavi i prema istraživanjima imaju lošu komunikaciju s učenicima i ispod prosječne rezultate. Predmetni učitelji su loši metodičari i pedagozi, što pokazuju istraživanju koja se ne prezentiraju ni Školskim odborima, ni Vijeću roditelja. Ne zaslužuju svoju plaću.

Komentiraj...
Vidi sve komentare