Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Sjedi, tri! Učitelji nezadovoljni Školom za život: 'Puno radimo'

Čak 90 posto učitelja smatra da bi njihovo sudjelovanje u provedbi eksperimentalnog programa trebalo biti dodatno honorirano. Društvo nas loše vidi, previše radimo, nitko nas ništa ne pita. Nezadovoljni smo, kažu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
9 komentara

Najveći problem je to što su učitelji svi demotivirani. Percepcija društva je jako loša - svi misle da je moj posao završava u 11.30, a bivši ministar kaže da bi preko ljeta trebale raditi, to je sramotno. Edukacije, pripreme, dodatni rad nam uzima doslovce po cijeli dan, kazala je učiteljica osnovne škole u Petrinji Sanja Babić i dobila gromoglasan pljesak učitelja okupljenih u velikom broju na okruglom stolu Sindikata hrvatskih učitelja.

Stoga i ne čudi što su pokazali svoje (ne)zadovoljstvo provedbom eksperimentalnog programa kurikularne reforme u velikom istraživanju koje je proveo Sindikat hrvatskih učitelja s Institutom Ivo Pilar te čitavu provedbu ocijenili s - trojkom!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Nezadovoljstvo se ne može mjeriti samo kroz plaću. Naše istraživanje, najveće ove vrste provedeno u Hrvatskoj, pokazuje kako su učitelji nezadovoljni jer ih se zatrpava obavezama, a ponajmanje ih se pita što bi trebalo mijenjati - kazala je jučer na predstavljanju rezultata predsjednica SHU Sanja Šprem

Istraživanje je provedeno od rujna do studenog 2018.,te se odazvalo 6494 zaposlenika osnovnih škola u RH, od kojih je bilo 5180 učitelja.

Deset posto anketiranih, 328, su iz škola u programu 'Škola za život'. Od njih, 67 posto je izjavilo da ima povećan opseg poslova zbog sudjelovanja u eksperimentalnom programu, a čak 90 posto ih smatra da bi njihovo sudjelovanje u provedbi eksperimentalnog programa trebalo biti dodatno honorirano. 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ipak, tek 24 posto učitelja očekuje da će za dodatni posao biti honorirani, a 33,4 posto ih misli da neće dobiti nikakvu dodatnu naknadu za više rada. No ministarstvo barata drugačijim podacima.

- Naš uzorak je mnogo veći, više od 1200 učitelja, od kojih većina ističe kako su jako zadovoljni edukacijama i našim mentorskim radom na terenu - istaknula je savjetnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj. Žao nam je, dodala je, što nam Sindikat ove materijale nije dao ranije, mi zaista pratimo sve sugestije i kritike i trudimo se riješiti probleme.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message