To je to što me zanima!

Slovenija dobila elektronski mikroskop, jedini takav u regiji

Elektronski mikroskop AR-STEM omogućuje analizu materijala na razini atoma, a najbliži slični su u Grazu i Turskoj te će ovaj koristiti i brojni znanstvenici iz regije
Vidi originalni članak

U Ljubljani je u četvrtak predstavljen novi transmisijski elektronski mikroskop s kemijskom analizom, koji je jedinstven u ovom dijelu Europe. Mikroskop japanskog proizvođača JEOL iznimno će olakšati istraživanja na području nanomaterijala i omogućit će znanstvenicima iz regije promatranje i kemijsku analizu materijala na razini atoma. 

Mikroskop su uveli slovenski Centar izvrsnosti za tehnologije s niskim udjelom ugljika (CO NOT) i Kemijski institut, a na predstavljanju je bio i slovenski predsjednik Borut Pahor. 

Mikroskop japanskog proizvođača JEOL jedan je od rijetkih mikroskopa na svijetu koji omogućuju ovakve analize, a njime će znanstvenici sada moći obaviti posao u nekoliko sati, za što im je ranije trebalo i po par dana. Ovaj AR-STEM mikroskop je i najskuplji pojedini komad istraživačke opreme dosad kupljene u Sloveniji i ukupno će stajati 3,7 milijuna eura, bez poreza. Najbliži ovakvi uređaji su nam u Grazu i u Turskoj, tako da se očekuje da će ga koristiti i znanstvenici u regiji.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • bbbdado 22.09.2013.

    Što mislite zašto mi nemamo nešto takvo ?

  • orgaz3on 21.09.2013.

    Vlada Slovenije dobila sustav za praćenje građana

  • Sunce malo_1 21.09.2013.

    a ja u školi mikroskopirala na takav, da sam jedva mogla pronaći alge ili kremenjašice,koje su podosta velike :D a nešto sitnije,nije se dalo :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare