To je to što me zanima!

Smrtonosna prtljaga vreba: U sudaru kofer postaje projektil

Njemački ADAC je dokazao da nepravilno nabacana prtljaga može biti smrtonosna čak i u sudaru pri brzini od samo 50 km/h. Nude savjete kako štititi putnike
Vidi originalni članak

Pri odlasku na godišnji odmor većina prtljagu u svoje automobile slaže sustavno, no na žalost ima i onih koji kofere i ostalu prtljagu nemarno nabacaju svud po automobilu. A to može biti itekako opasno. Pokazao je to test njemačkog automobilskog kluba ADAC - posebno ugroženima pokazali su se putnici u karavanima i hatchbackovima.  

Naime, u takvim automobilima zbog poluotvorenog prtljažnika postoji veliki rizik da se u slučaju sudara stvari iz prtljažnika pretvore u ubojite projektile koji lete kabinom. Kako do toga ne bi došlo ADAC savjetuje sistematsko pakiranje. Teža prtljaga treba biti na dnu prtljažnika, posebno teški predmeti na podu vozila ispred stražnje klupe, a trebalo bi koristiti i pojaseve za osiguranje prtljage. 

Ako to nije apsolutno nužno, stražnju klupu ne preklapajte jer nasloni njenih sjedala također štite putnike. Tako se mala nezgoda neće pretvoriti u tragediju. 

Već i mala boca vode pri 50 km/h može biti smrtonosna 

Kod sudara pri brzini od samo 50 km/h neosigurana prtljaga u sjedala i putnike udara s masom koja je 30 do 50 puta veća od one početne. To znači da jedna mala boca vode u trenutku udarca ima masu i do 25 kg što svakako može izazvati ozbiljne, ponekad i fatalne posljedice. U crash-testu ADAC-a lutke su “pretrpjele” teške ozljede glave, leđa, ekstremiteta i kralježnice. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • seeker21 28.07.2013.

    cuj ti ovo smrtonosna prtljaga...opasno je cim je sudar u pitanju...opasno je danas i spavat jer nikad neznas sto ce ti doletit...

  • Franz von Drkensson 28.07.2013.

    a sta ako je limenka od hladne zuje? jel smrtonosna ako popijem 20 komada?

  • kraljevstvo trolanja 28.07.2013.

    zato treba ubavezno u karavanima imati zastitnu mrezu sto odvaja putnicki prostor od gepeka,,,josi i danas mnogi proizvodaci za to traze masnu doplatu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare