To je to što me zanima!

Šokantni video otkriva koliko je blizu pucanja ledeni greben

Nove video snimke prikazuju pukotinu u ledenom grebenu na Antarktici koja se svakim danom sve brže širi, a mogla bi prouzrokovati razne klimatske probleme u budućnosti...
Vidi originalni članak

Znanstvenici su pomno pratili pukotinu na Antarktici koja se danima sve brže širila. Uhvatili su nevjerojatnu video snimku širenja pukotine koja bi mogla rezultirati pucanjem sante leda koja je velika gotovo kao dvije Istre.

Ovaj ledeni greben naziva se Larsen C jer se još drži za kopno, iako je u moru. 

Znanstvenici već godinama prate ovu pukotinu, a nakon što se proširila za 18 kilometara u prosincu, u siječnju se rast ubrzao i pukotina se sredinom mjeseca proširila za još desetak kilometara. Sada je bliže pucanju nego ikad.

Gubitak ovako velikog komada leda mogao bi cijeli greben učiniti ranjivijim za učinke klimatskih promjena u budućnosti. Tako bi mogao biti nestabilniji, podložniji novim pucanjima ili cijelom propadanju. No, znanstvenici kažu da još nema dovoljno podataka da predvide tijek događaja.

Najnovije satelitske snimke prikazuje koliko se pukotina proširila i da će se santa veličine 5.000 km² jako brzo odvojiti od ostatka kopna, prenosi Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • franjo 54 24.02.2017.

    Sav led koji pliva na vodi kad se otopi nece podici nivo mora ni za milimetar problem je onaj na kopnu

  • burek. 24.02.2017.

    jao umrijet ćemo svi što onda

  • 23.02.2017.

    Sve zavisi od globalnog zagrijavanja. Činjenično je da se svijetska klima drastično povečava. Cijeli svijet je u problemima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare