To je to što me zanima!

Štedljivi kućanski uređaji - novi čovjekov prijatelj

Kućanski aparati sa smanjenom potrošnjom energije standard su suvremenog stanovanja. Nije važna samo cijena uređaja, već i njegova potrošnja
Vidi originalni članak

Štedljivi kućanski aparati nisu rezervirani samo za niskoenergetske i pasivne kuće ili ekološki osviještene obitelji. Dapače, ukoliko danas kupujete hladnjak, perilicu, štednjak ili druge kućanske aparate, teško ćete pronaći uređaj energetskog razreda C ili D. Najučinkovitiji uređaj označen je razredom energetske učinkovitosti 'A+++', dok je uređaj najniže energetske učinkovitosti označen razredom 'D'. Oznaka energetskog razreda istaknuta je uz cijenu uređaja i govori koliko učinkovito neki uređaj iskorištava električnu energiju i vodu, koja je razina buke koju prilikom rada uređaj proizvodi te druge podatke specifične za vrstu uređaja. 

Iako ćemo se često primarno fokusirati na cijenu, a informaciju o energetskom razredu uređaja uzeti kao bonus, važno je osvijestiti da jeftinije ne znači ujedno i isplativije. Veća početna investicija povratit će se kroz smanjenu potrošnju uređaja. Npr. klima uređaji razreda A+++ su 60% efikasniji od uređaja razreda A, dok su perilice rublja razreda A+++ 32% efikasnije od uređaja razreda A. Značajne su uštede u potrošnji vode u slučaju štedljivih perilica za rublje ili posuđe.

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Derim 07.01.2016.

    Sto se tice perilice A+++ uvjerio sam se da zaista malo vode trosi-za struju neznam nisam mjerio al sigurno da-uglavnom svi aparati (TV,stednjak,frizider,perilice,led rasvjeta,klima itd)u kuci su mi neke energetske klase A,A+ i A+++,i sad na kraju mjeseca racun za struju mi je tu negdje skoro pa na istom!Nemogu sa sigurnoscu rec da nesto manje trosim,mozda!! neznam!?Morao bi se pozabavit!

  • Rafo 05.01.2016.

    Ako kupim perilicu najviše klase i platim recimo, 3000-4000kn, kroz uštedu u vodi i struji nikada neću nadoknaditi razliku u odnosu na perilicu koja košta 1000-1500kn. Bolje je onda svakih nekoliko godina kupiti novu perilicu za 1500kn jer će ona za to vrijeme dostići ovu sadašnju za 4500kn. Isto vrijedi i za hladnjake, štednjake i t.d. Kupovina uređaja najviše klase jednostavno se ne isplati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare