Tech

Komentari 8

Štedljivi kućanski uređaji - novi čovjekov prijatelj

Štedljivi kućanski uređaji - novi čovjekov prijatelj

Kućanski aparati sa smanjenom potrošnjom energije standard su suvremenog stanovanja. Nije važna samo cijena uređaja, već i njegova potrošnja

Štedljivi kućanski aparati nisu rezervirani samo za niskoenergetske i pasivne kuće ili ekološki osviještene obitelji. Dapače, ukoliko danas kupujete hladnjak, perilicu, štednjak ili druge kućanske aparate, teško ćete pronaći uređaj energetskog razreda C ili D. Najučinkovitiji uređaj označen je razredom energetske učinkovitosti 'A+++', dok je uređaj najniže energetske učinkovitosti označen razredom 'D'. Oznaka energetskog razreda istaknuta je uz cijenu uređaja i govori koliko učinkovito neki uređaj iskorištava električnu energiju i vodu, koja je razina buke koju prilikom rada uređaj proizvodi te druge podatke specifične za vrstu uređaja. 

Iako ćemo se često primarno fokusirati na cijenu, a informaciju o energetskom razredu uređaja uzeti kao bonus, važno je osvijestiti da jeftinije ne znači ujedno i isplativije. Veća početna investicija povratit će se kroz smanjenu potrošnju uređaja. Npr. klima uređaji razreda A+++ su 60% efikasniji od uređaja razreda A, dok su perilice rublja razreda A+++ 32% efikasnije od uređaja razreda A. Značajne su uštede u potrošnji vode u slučaju štedljivih perilica za rublje ili posuđe.

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.