To je to što me zanima!

Što nakon ISS-a? Rusi imaju plan za izgradnju svoje postaje

ISS će krajem 2017. dobiti novi ruski modul koji bi trebao dobiti još dva, a oni bi mogli činiti osnovu za novu Rusku orbitalnu postaju u vremenu nakon što se ugasi ISS
Vidi originalni članak

Međunarodna svemirska postaja je ogroman svemirski laboratorij koji je dosad imao nemjerljiv doprinos znanosti, ali i njen životni vijek jednom će doći kraju. Rusija koja je jedan od ključnih međunarodnih partnera na ISS-u, planira nakon ISS-a izgraditi svoju vlastitu postaju. 

Ruska orbitalna postaja (ROS) imat će tri modula, a kasnije će joj se moći dodati još najmanje dva nova. Vjeruje se da bi nova postaja trebala biti ključna u ruskim planovima za povratak na Mjesec i izgradnju baze kroz 20-ak godina. 

Kako prenosi Popular Mechanics, nova postaja nastat će nakon što se od ISS-a odvoji modul Nauka koji tek trebaju lansirati krajem 2017. godine. To odvajanje od 'starog' ISS-a trebalo bi se dogoditi kroz desetak godina, a u tom trenutku Nauka će već imati još dva novija modula. Jedan bi trebao biti čvorišni modul na koji se mogu povezati drugi za posadu, teret i druge stvari i on je već gotov i čeka lansiranje. ISS bi 2019. trebao nakon Nauke dobiti i novi znanstveni i energetski (NEM) modul koji će postaji dodati istraživačke i energetske mogućnosti. No, odvoje li se ruski moduli od ISS-a, novoj postaji bi omogućio život. 

Ruski inženjeri se nadaju i da će jednom moći dodati vlastite module za napuhavanje i komoru koja će omogućiti svemirske šetnje. Posada bi na postaju mogla stići Sojuzom ili novijom generacijom letjelica koje su u razvoju. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • endorfin 30.06.2016.

    Prvo treba pomesti pred vlastitim pragom. Ima toliko problema na Zemlji. Bilo bi bolje da se oni prije riješavaju i logično...

  • montello 28.06.2016.

    puno se para troši u ovo bolje ići na mjesec ili mars

Komentiraj...
Vidi sve komentare