To je to što me zanima!

Suđematik: Boris puni perilicu posuđa, a vrijedi 3,5 mil. kuna

Znanstvenici na sveučilištu Birmingham razvili su robota koji prepoznaje oblik posuđa i stavlja ga na odgovarajuće mjesto. Moći će ga se naučiti i druge stvari
Vidi originalni članak

Nama se možda čini jednostavno, ali robotima je punjenje perilice vrlo težak zadatak. Ako smo ga to naučili, moći ćemo ga naučiti svašta. A to je super, rekao je profesor Jeremy Wyatt sa sveučilišta u Birminghamu .

On je s kolegama razvio naprednog robota Borisa , koji pomoću senzora i tri računala koja njime upravljaju može prepoznati o kojem je komadu posuđa riječ i staviti ga na pravo mjesto u perilicu. Na glavi ima četiri kamere koje mu pomažu pri odmjeravanju predmeta i mjerenju udaljenosti. Svaka ruka ima tri kružna zgloba koji mu jamče maksimalnu fleksibilnost, a svaka šaka pet prstiju koje pokreće 20 malih motora .

- U sekundi razmotri 100 potencijalnih načina kako da uhvati predmet i svaki put odabere pravi. Njegove su mogućnosti u drugim aktivnostima goleme - rekao je Wyatt i dodao da su potrošili 3,5 milijuna kuna kako bi izradili robota.

Sveučilište u Birminghamu još nije objavilo namjerava li Borisa masovno proizvoditi, no nema sumnje da bi dobro došao svakom kućanstvu. Pa tko će svaki put sklanjati posuđe sa stola i nositi ga u perilicu? Taman posla da i to moramo raditi.

"Za pet, deset godina roboti će biti naša svakodnevica"

Moramo ga još usavršiti da bi mogao prebacivati predmete iz jedne ruke u drugu, ali to je pitanje vremena. Za deset godina roboti će živjeti s nama, kaže profesor Wyatt.

PRSTI - Ima pet prstiju baš kao i mi, a njima upravlja 20 motora. Svaki prst ima senzor koji mu javlja koliko pritišće predmet.

RUKE -  Izrađene su od lake legure aluminija i svaka može podići 16 kilograma tereta.

GLAVA -  Boris ima pet kamera. Dvije širokokutne da vidi što uzima u ruku, dvije HD kamere za bolje detalje i jednu kojom mjeri dubinu prostora.

MOZAK -  Robotom upravljaju tri računala. Dva za kontroliraju kretanja i rad ruku te nisu na tijelu. Treće računalo je na njemu i upravlja senzorima i kamerama.

ZAPEŠĆA -  Koristi kamere za dubinu prostora kako bi napravio sitne pomake dok se približava predmetu.

ZGLOBOVI -  Svaka ruka ima tri kružna zgloba za maksimalnu fleksibilnost.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • nadimak moj 14.09.2014.

    "Za pet, deset godina roboti će biti naša svakodnevica", e neće, proći će još dugo vremena dok se to dogodi.

  • toby 13.09.2014.

    Bez veze. ženama bude dosadno pa budu samo gluposti izmišljale.Žene izvinite na iskrenosti al jače je od mene i več sam sav crven i u minusu ko na tekučem

  • jo2hn8ny 13.09.2014.

    Kud mu baš dadoše ime Boris. Jeli to zbog Putina?

Komentiraj...
Vidi sve komentare