To je to što me zanima!

Sve stručnjake u NASA-i je oduševio izum dvojice Puljana

Studenti geodezije iz Pule Mauricio Vidulin (23) i Marko Polovina (23) razvili su poljoprivrednu aplikaciju koja je ušla u najuži izbor za veliku nagradu SAD-a
Vidi originalni članak

Slavko sadi kukuruz, Mirko na susjednom polju pšenicu, a Marko ima veliko polje salate. Sve unesu u sustav Save My Crops i jedni druge obavještavaju o nametnicima i ostalim problemima s usjevima.

Tako, ukratko, funkcionira revolucionarna aplikacija, koju su osmislili Puljani Mauricio Vidulin i Marko Polovina, studenti geodezije. Svoj izum prijavili su na NASA-in globalni Space Apps Challenge natječaj, koji se istodobno održavao u 130 svjetskih gradova.

Screenshot

- Jedan od najvećih izazova za poljoprivrednike je zaštita usjeva. Naša aplikacija daje korisnicima kompletnu sliku i služi kao sustav rana uzbunjivanja. Bazirana je na konceptu ‘poljoprivrednici za poljoprivrednike’ - kaže Mauricio.

Aplikacija koristi web-karte područja i geoinformacijski sustav, kojima poljoprivrednici obilježavaju svoju površinu i prijavljuju bolesti ili nametnike koji su ih napali.

- Ovo je samo početak, a uvodimo i sustav koji će, prateći klimatske i vremenske uvjete te podatke iz baze, davati korisne savjete za uzgoj - kažu studenti čija je aplikacija pobijedila na regionalnom natječaju. Ako prođu najuži izbor, dobit će priliku surađivati s američkim stručnjacima iz NASA-e.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • hende007 19.04.2015.

    Bravo za ove dečke.

  • Goran NinaBugarinovic 18.04.2015.

    Ovo je stvarno jedan u nizu nasih genijalaca , ali nemogu a da se ne nadovezem sto se tice politicara vidim da se stalno netko osvrce na politicare koji se ne osvrcu ili misle samo na sebe i svoje uhljebe a interesantno je da su nemadavno bili neki izbori (PREDSJEDNICKI ) I sta se desilo opet se glasalo kako se glasalo tako da nisu u pitanju POLITICARI nego ljudi koji su za njih glasali prema tome trazili ste dobili ste i nemoj te kukati , a svi samosvjesni su spakirali kofere i po mogucnosti sto dalje ,, eto toliko

  • Babyloader 17.04.2015.

    Dečki...ruksake u šake i pravo u bijeli svijet...ova zemlja iznijela je brojne znanstvenike ,pisce, stručnjake itd i svuda smo prepoznati osim u vlastitoj zemlji ...zato idite gdje je bolje...uvijek se možete vratiti ovamo na ljetovanje...

Komentiraj...
Vidi sve komentare