Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
27 komentara

Sve stručnjake u NASA-i je oduševio izum dvojice Puljana

Studenti geodezije iz Pule Mauricio Vidulin (23) i Marko Polovina (23) razvili su poljoprivrednu aplikaciju koja je ušla u najuži izbor za veliku nagradu SAD-a

Anto Magzan/Pixsell
Foto: Anto Magzan/Pixsell
27 komentara

Slavko sadi kukuruz, Mirko na susjednom polju pšenicu, a Marko ima veliko polje salate. Sve unesu u sustav Save My Crops i jedni druge obavještavaju o nametnicima i ostalim problemima s usjevima.

Tako, ukratko, funkcionira revolucionarna aplikacija, koju su osmislili Puljani Mauricio Vidulin i Marko Polovina, studenti geodezije. Svoj izum prijavili su na NASA-in globalni Space Apps Challenge natječaj, koji se istodobno održavao u 130 svjetskih gradova.

Screenshot

- Jedan od najvećih izazova za poljoprivrednike je zaštita usjeva. Naša aplikacija daje korisnicima kompletnu sliku i služi kao sustav rana uzbunjivanja. Bazirana je na konceptu ‘poljoprivrednici za poljoprivrednike’ - kaže Mauricio.

Aplikacija koristi web-karte područja i geoinformacijski sustav, kojima poljoprivrednici obilježavaju svoju površinu i prijavljuju bolesti ili nametnike koji su ih napali.

- Ovo je samo početak, a uvodimo i sustav koji će, prateći klimatske i vremenske uvjete te podatke iz baze, davati korisne savjete za uzgoj - kažu studenti čija je aplikacija pobijedila na regionalnom natječaju. Ako prođu najuži izbor, dobit će priliku surađivati s američkim stručnjacima iz NASA-e.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message