To je to što me zanima!

Svim budućim vozačima: Ispite ćete polagati uz nadzor kamere

Novim mladim vozačima u HAK-u su odlučili olakšati muke uvođenjem novih tehnoloških rješenja, primjerenih za digitalno razdoblje u kojemu živimo.
Vidi originalni članak

Od početka iduće godine stižu velike promjene kod polaganja vozačkih ispita, piše Glas Slavonije.  Uz tablete i kamere proces dobivanja vozačke dozvole, kada se ispit položi, trebao bi biti lakši, poručili su iz HAK-a.

U Hrvatskoj trenutno postoji 377 autoškola, lani ih je bilo 349, što znači da je broj autoškola porastao.

Namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što bi trebalo znantno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole.

- Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih uz proces provedbe vozačkih ispita - dodaju iz HAK-a.

Uvođenje prometnih kamera za snimanje tijeka provedbe vozačkog ispita ispred vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom planirano je u drugoj fazi.

- Budući da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koji sadrži odredbe vezane uz audiosnimanje i videosnimanje tehničkim uređajima u svrhu ujednačavanja standarda i kriterija provedbe vozačkih ispita stupio na snagu 1. kolovoza prošle godine, počeo je teći rok za pripremu i implementaciju sustava - prenosi Glas Slavonije.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 22

  • 06.09.2019.

    ma pola vozača ne zna voziti na cesti pitam se tko im je dao vozačku svašta vidim u prometu...

  • ZG U SRCU 06.09.2019.

    Ja sam 88.god, polagal vozacki u stojadinu. Do danas ni jedan kazneni bod, niti jedna kazna. Fala bogu. A danas sam izmisljaju kak bi uzeli lovu, a na cesti sve gori vozaci.

  • matekapula 06.09.2019.

    nažalost sam svaki dan u prometu i odgovorno tvrdim da 15-20 % vozača na našim cestama u npr. Njemačkoj (jer je tamo auto test jako zahtjevan) nikad ne bi dobili vozačku dozvolu. u crnoj kronici svakodnevno završavaju oni koji se precijene pa nastradaju, ali još je više onih koji ne znaju osnove vožnje pa se opravdavaju sigurnošću, ali voziti na ravnom 30 kmh i ne moći pratiti kolonu ispred sebe je samo neznanje vožnje...ili kao nekretanje na vrijeme... ili skretanje u zavoj brzinom kao da guraš auto...u ovoj zemlji se očito i puno gore stvari mogu kupiti pa ne čudi da svatko vozi...nedavno sam čuo priču da se netko hvalio da je platio za vozačku za osobu koja je imala medicinski dokazane teže psihičke smetnje. ako Škaro može biti doktor, zašto netko psihički bolestan ne bi vozio? imamo hdz!

Komentiraj...
Vidi sve komentare