Obavijesti

Tech

Komentari 22

Svim budućim vozačima: Ispite ćete polagati uz nadzor kamere

Svim budućim vozačima: Ispite ćete polagati uz nadzor kamere
1

Novim mladim vozačima u HAK-u su odlučili olakšati muke uvođenjem novih tehnoloških rješenja, primjerenih za digitalno razdoblje u kojemu živimo.

Od početka iduće godine stižu velike promjene kod polaganja vozačkih ispita, piše Glas Slavonije.  Uz tablete i kamere proces dobivanja vozačke dozvole, kada se ispit položi, trebao bi biti lakši, poručili su iz HAK-a.

U Hrvatskoj trenutno postoji 377 autoškola, lani ih je bilo 349, što znači da je broj autoškola porastao.

Namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što bi trebalo znantno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole.

- Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih uz proces provedbe vozačkih ispita - dodaju iz HAK-a.

Uvođenje prometnih kamera za snimanje tijeka provedbe vozačkog ispita ispred vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom planirano je u drugoj fazi.

- Budući da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koji sadrži odredbe vezane uz audiosnimanje i videosnimanje tehničkim uređajima u svrhu ujednačavanja standarda i kriterija provedbe vozačkih ispita stupio na snagu 1. kolovoza prošle godine, počeo je teći rok za pripremu i implementaciju sustava - prenosi Glas Slavonije.

Pokretanje videa ...