To je to što me zanima!

Taksi leti sam: Putnike će u Dubaiju prevoziti dronovima

Aplikacijom na mobitelu putnik će u skorijoj budućnosti moći naručiti leteći taksi. Letjelicu je proizvela njemačka tvrtka Volocopter, a ustvari ovaj “taksi” je helikopterska kabina...
Vidi originalni članak

Dubai je testirao transport budućnosti. Obavili su prvi test električnog taksija bez vozača koji može potegnuti do 100 kilometara na sat.

Dok u Hrvatskoj negoduju zbog Ubera i njegova načina rada, Ujedinjeni Arapski Emirati testirali su futuristički taksi koji radi na principu Ubera.

Aplikacijom na mobitelu putnik će u skorijoj budućnosti moći naručiti leteći taksi. Letjelicu je proizvela njemačka tvrtka Volocopter, a ustvari ovaj “taksi” je helikopterska kabina koja ima 18 propelera i sva sjedišta.

Šeik Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, vladar Dubaija i predsjednik vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, na predstavljanju je sjeo u letjelicu, no nije dobio dozvolu za let jer će ona prvo morati proći rigorozne testove bez putnika.

- Nakon izvanrednog uspjeha prve podzemne željeznice bez vozača u regiji, sretni smo što možemo posvjedočiti testnom letu autonomnog zračnog taksija - kazao je šeik te dodao da u Dubaiju stalno istražuju mogućnost služenja zajednici, prosperiteta i sreće društva. Volocopter, leteći taksi, pokreće hibridni motor, a može letjeti oko 30 minuta te prosječnom brzinom krstarenja od oko 50 kilometara na sat, dok je maksimalna brzina 100 kilometara na sat.

Letjelica je visoka dva metra, a promjer rotora s propelerima iznosi 7 metara. Inače, njemačka tvrtka Volocopter u utrci je s desecima europskih i američkih tvrtki, svaka sa svojom futurističkom vizijom stvaranja novog oblika gradskog prijevoza. Među tim tvrtkama se nalaze divovi poput Airbusa, Googlea i Ubera.

Još nije poznato kad će Volocopterovom letjelicom poletjeti prvi komercijalni putnici. Inače, ovaj projekt je dio strategije Dubaija po kojoj bi do 2030. godine sav promet u ovom gradu trebao postati autonoman, tj. neovisan. Cijena letjelice koja bi u budućnosti mogla zamijeniti automobile i koristiti se u svakodnevnom životu je oko 2,2 milijuna kuna.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Fantom_007 28.09.2017.

    Koja će to tek bit kontrola leta

  • kostur_1 27.09.2017.

    uskoro bi ovi govnari mogli jahati ponovo deve i gume im kurcem pumpati!

  • 27.09.2017.

    hihihi

Komentiraj...
Vidi sve komentare