To je to što me zanima!

Odluka suda u Italiji: Postoji veza između tumora i mobitela

Znanstvenici u Italiji kažu da zračenje mobitela može oštetiti stanice i otvoriti put razvoju tumora. S druge strane znanstvenici i dalje tvrde da nema dovoljno dokaza
Vidi originalni članak

Talijanski biznismen Innocente Marcolini (60) dobio je tumor na mozgu nakon što je 12 godina svaki dan koristio mobitel i po šest sati na dan. Sada je talijanski Vrhovni sud presudio kako postoji uzročno-posljedična veza između njegove bolesti i korištenja mobilnog telefona.

- Ovo je značajno za velik broj ljudi. Htio sam da ovaj problem postane javan jer mnogi još ne znaju sve rizike. Svaki dan bio sam više sati na telefonima i tražio sam da se prizna veza između moje bolesti i korištenja telefona - rekao je Marcolini za Sun.

Marcoliniju su benigni tumor otkrili u trodijelnom živcu, u blizini položaja u kojem se drži mobitel. Lice mu je ostalo paralizirano te svaki dan uzima lijekove protiv boli. 

Britanski znanstvenici ranije su tvrdili da nema dovoljno dokaza koji bi povezali mobitele i tumore. No, onkolog Angelo Gino Levis i neurokirurg Giuseppe Grasso dali su dokaze Marcoliniju. Kažu kako elektromagnetsko zračenje iz mobitela i bežičnih telefona može oštetiti stanice i olakšati razvoj tumora. Ipak, dodaju i kako se tumori od zračenja ne moraju pojaviti ni nakon 15 godina, tako da su studije od 3-5 godina suvišne jer ih ne moraju otkriti.

S druge strane, mnogi znanstvenici i dalje uvjeravaju kako nije poznata veza između mobitela i tumora na mozgu, ako ona uopće postoji.

- Odluka suda iznimno je bitna jer službeno priznaje vezu. Mogla bi otvoriti bujicu tužbi - rekao je Levis za Sun. 

Ovog mjeseca danska studija na više od 358.000 korisnika mobitela starijih od 18 godina pokazala je da oni koji su koristili telefon 10 ili više godina nisu ništa ugroženiji od onih koji ih nisu nikad koristili. Istraživanje je pokazalo kako su stope tumora u središnjem živčanom sustavu gotovo iste u obje skupine, prenosi Daily Mail. No, i ta je studija dovedena u pitanje jer  nije uključivala poslovne ljude, a kao one koji ne koriste mobitel uključivala je one koji su ih počeli kasnije koristiti.  

Denis Henshaw sa sveučilišta u Bristolu za Daily Mail zalaže se za upozorenja na mobitelima slična kao na cigaretama te dodaje da treba obaviti još gomilu neovisnih istraživanja. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Plenkica 26.10.2012.

    sta se cudimo,, zivimo ispod mreze svih mogucih zracenja i sl...

  • akcijski akademik 20.10.2012.

    svi cemo mi pomrijet od raka!! osim mene naravno...i sad surfam prek abakusa

  • user_104151 19.10.2012.

    ma sta je danas dobro po zdravlje hvala bogu da drugi nece priznat ko je lud voliki profit upropastit jbs ljudsko zdravlje nazalost istina

Komentiraj...
Vidi sve komentare