Obavijesti

Tech

Komentari 9

Odluka suda u Italiji: Postoji veza između tumora i mobitela

Odluka suda u Italiji: Postoji veza između tumora i mobitela
1

Znanstvenici u Italiji kažu da zračenje mobitela može oštetiti stanice i otvoriti put razvoju tumora. S druge strane znanstvenici i dalje tvrde da nema dovoljno dokaza

VIDEO

Talijanski biznismen Innocente Marcolini (60) dobio je tumor na mozgu nakon što je 12 godina svaki dan koristio mobitel i po šest sati na dan. Sada je talijanski Vrhovni sud presudio kako postoji uzročno-posljedična veza između njegove bolesti i korištenja mobilnog telefona.

- Ovo je značajno za velik broj ljudi. Htio sam da ovaj problem postane javan jer mnogi još ne znaju sve rizike. Svaki dan bio sam više sati na telefonima i tražio sam da se prizna veza između moje bolesti i korištenja telefona - rekao je Marcolini za Sun.

Marcoliniju su benigni tumor otkrili u trodijelnom živcu, u blizini položaja u kojem se drži mobitel. Lice mu je ostalo paralizirano te svaki dan uzima lijekove protiv boli. 

Britanski znanstvenici ranije su tvrdili da nema dovoljno dokaza koji bi povezali mobitele i tumore. No, onkolog Angelo Gino Levis i neurokirurg Giuseppe Grasso dali su dokaze Marcoliniju. Kažu kako elektromagnetsko zračenje iz mobitela i bežičnih telefona može oštetiti stanice i olakšati razvoj tumora. Ipak, dodaju i kako se tumori od zračenja ne moraju pojaviti ni nakon 15 godina, tako da su studije od 3-5 godina suvišne jer ih ne moraju otkriti.

S druge strane, mnogi znanstvenici i dalje uvjeravaju kako nije poznata veza između mobitela i tumora na mozgu, ako ona uopće postoji.

- Odluka suda iznimno je bitna jer službeno priznaje vezu. Mogla bi otvoriti bujicu tužbi - rekao je Levis za Sun. 

Ovog mjeseca danska studija na više od 358.000 korisnika mobitela starijih od 18 godina pokazala je da oni koji su koristili telefon 10 ili više godina nisu ništa ugroženiji od onih koji ih nisu nikad koristili. Istraživanje je pokazalo kako su stope tumora u središnjem živčanom sustavu gotovo iste u obje skupine, prenosi Daily Mail. No, i ta je studija dovedena u pitanje jer  nije uključivala poslovne ljude, a kao one koji ne koriste mobitel uključivala je one koji su ih počeli kasnije koristiti.  

Denis Henshaw sa sveučilišta u Bristolu za Daily Mail zalaže se za upozorenja na mobitelima slična kao na cigaretama te dodaje da treba obaviti još gomilu neovisnih istraživanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji