To je to što me zanima!

Test zimskih guma: Držite se što dalje od nepoznatih tvrtki

Loši modeli su rijetki i pametnim se odabirom može mnogo uštedjeti ne žrtvujući kvalitetu guma. Samo dvije gume na testu nisu dobile prolaznu ocjenu
Vidi originalni članak

Njemački autoklub ADAC je u suradnji s drugim europskim autoklubovima, između ostalih i našim HAK-om, proveo tradicionalno sezonsko testiranje najzanimljivijih aktualnih modela guma na tržištu. Ovaj put su u fokusu bile gume za malo jeftinije automobile, što test čini zanimljivim mnogim vozačima u Hrvatskoj. Riječ je o gumama s dimenzijama 175/65 R14, pogodnima za mnoge starije gradske i kompaktne automobile, te o gumama s dimenzijama 205/55 R16, koje pristaju mnogim aktualnim i starijim kompaktnim modelima i automobilima iz srednje klase.

Mnogi će se, pritisnuti financijskim razlozima, odlučiti na kupnju najjeftinijih modela, što može biti vrlo loša odluka. Upravo najjeftinija guma u kategoriji 205/55 R16 H bila je najlošija i jedina koja u toj kategoriji nije dobila prolaznu ocjenu. Riječ je gumi Laufenn I Fit LW31, koja se u nas može naći na mnogim internetskim stranicama koje se bave prodajom guma, a na jednoj u opisu gume stoji “zimska guma Laufenn LW31 savršeno se nosi sa skliskim kolnicima zimi”. Ono što pokazuje test potpuno je suprotno.

I u skupini guma s manjim dimenzijama jedna nije dobila prolaznu ocjenu, štoviše njezine ocjene bile su lošije nego za model Laufenn. Riječ je o modelu Nankang Snow SV-3, koji je dobio najgoru moguću ocjenu za prianjanje i kočenje na snijegu.

Detaljne rezultate ovoga testa možete pogledati u tablicama, a ocjene su prema njemačkom sustavu - što su manje, to su bolje. 
Cijene smo prikupili u šest najvažnijih trgovina, no valja pratiti i konstantne akcije koje su trenutno aktualne.

Tako primjerice pomoću kupona u današnjem broju 24sata možete ostvariti popust od 20% na gume Continental, Pirelli, Vredestein, Toyo Tires, Momo Tires i General Tires koje nudi Crodux u suradnji s partnerom Auto Hrvatska.

Idi na 24sata

Komentari 134

  • 04.11.2018.

    ADAC ubire masnu lovu godinama od Continentala.Smatram da je Continental guma bilo zimska ili ljetna stvarno pri vrhu ali iz osobnog iskustva ima i boljih za manju lovu.

  • _ines_ 03.11.2018.

    Svake godine isto, lijetne continental, zimske dunlop, jako zadovoljna.

  • volimpršut 30.10.2018.

    Samo MICHELIN je guma koja može na moja auto......

Komentiraj...
Vidi sve komentare