To je to što me zanima!

Troše gorivo, a lete prazni: Sve da održe kvote na zračnoj luci

Prazni letovi jedan su od načina da aviokompanije zadrže svoje slotove, periode koji se dodijeljuju pojedinom letu za polijetanje ili slijetanje, na najprometnijim zračnim lukama u Europi
Vidi originalni članak

Zbog cijele situacije oko korona virusa, preporuka ili zabrana kretanja, uz brojne druge pate i aviokompanije. I dok su brojni letovi u zaražena područja odgođeni, neki avioni u EU ipak lete od i do svojih odredišta. Bez putnika. 

Prazni letovi jedan su od načina da aviokompanije zadrže svoje slotove, periode koji se dodjeljuju pojedinom letu za polijetanje ili slijetanje, na najprometnijim zračnim lukama u Europi - to su primjerice zračne luke Heathrow, Charles de Gaulle, zračna luka u Frankfurtu...

NEMA LETA Sve zbog koronavirusa: Kako se nebo iznad Kine ispraznilo...

Problem koji se pojavio nakon što se korona virus počeo rapidno širiti po svim zemljama svijeta je da više nema interesa za putovanja avionom, a ako nema letova - nema ni slotova. Naime, radi se o regulaciji prema kojoj aviokompanije moraju iskoristiti slotove najmanje 80 posto u sezoni. Ukoliko to ne naprave, vraćaju se u takozvani "bazen slotova", a konkurencija može dobiti njihov slot. 

britanski ministar prometa Grant Shapps je poslao i zahtjev za moratorijem na ovu regulaciju kako bi se zaustavile daljnje potrošnje goriva i emitiranje CO2 koje troše prazni zrakoplovi samo kako bi ispunili kvotu. 

PROBLEMI NA HEATHROWU Osam aviona sletjelo, a putnici nisu izašli: 'Sumnjaju na virus'

- Zabrinut sam da će aviokompanije morati prisilno letjeti s vrlo malo ili nimalo putnika i tereta kako bi zadržali svoje slotove. Taj scenarij nije prihvatljiv. To nije u interesu ni kompanija, ni putnika, a ni okoliša i to se mora izbjeći - napisao je. Ta regulacija je prestala vrijediti za letove iz središnje Kine i Hong Konga. 

Kako piše Business Insider "prazni letovi" i veliki pad broja putnika mogli bi avioindustriju naposljetku koštati preko 100 milijardi dolara. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • dejo6 09.03.2020.

    Političari i njihove regulacije...

  • DANIJEL 🐶 09.03.2020.

    Gretaaaaa vidi ovoooo, di si Greticee!!??

  • 09.03.2020.

    Croatia airlines to je odlično i vidovito riješila. Naša aviokompanija odavno je prodala slot na Heathrowu, davno prije korone. Da namakne novce za servisiranje ogromnog duga - bacanje novca u vreću bez dna!

Komentiraj...
Vidi sve komentare