To je to što me zanima!

U 2022. godini očekuje se nastavak nestašice čipova, ali i jačanja digitalne povezanosti

Sektor tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) u svijetu u 2022. očekuje nastavak nestašice čipova te produženje isporuka za neke komponente i do 2023. godine
Vidi originalni članak

Očekuje se i jačanje digitalne povezanosti u poduzetništvu, sportskoj i wellness industriji, predviđaju uz ostalo iz konzultantske kuće Deloitte.

Ta i druga predviđanja sadržana su u novom, 21. Deloitteovom izdanju Predviđanja, o čemu su u ponedjeljak izvijestili iz zagrebačkog ureda te kuće, pri čemu izdvajaju da će wi-fi uređaji šeste generacije tijekom godine nadmašiti prodaju 5G uređaja, za što kažu da će se vrlo vjerojatno nastaviti i u idućim godinama.

Porast prodaje nosive tehnologije

Ističu i da će rasti prodaja tzv. nosive tehnologije, posebice wellness i zdravstvenih uređaja, za koje predviđaju da će ih se u 2022. diljem svijeta isporučiti oko 320 milijuna, što će se do 2024. povećati na oko 440 milijuna.

Nastavit će se i razvoj i primjena senzora i umjetne inteligencije (AI) u otkrivanju i upravljanju kroničnim zdravstvenim stanjima i ublažavanju ozbiljnih bolesti, a za te tehnologije kažu da su sada dovoljno male da se mogu nositi na zapešću ruke ili flasteru veličine novčića, što osigurava brzi rast tog tržišta.

KRIZA NIJE GOTOVA Nestašica čipova mučit će automobilsku industriju i 2022.

Predviđa se i snažan rast i broja mobilnih aplikacija za održavanje mentalnog zdravlja, na što bi globalna potrošnja u 2022. mogla porasti na oko 500 milijuna dolara, čemu pridonosi i pandemija jer sve više ljudi živi s mentalnim problemima, a u porastu su i depresija, anksioznost i posttraumatski stresni simptomi.

Porast prihoda očekuje se i od igraćih konzola, koje slave 50 godina postojanja s ostvarenim rekordnim prihodima, i koji po igraču znatno nadmašuju prihode od igrača na mobilnim uređajima i osobnim računalima, dok kod usluga video streaminga predviđaju velika otkazivanja, tj. očekuje se otkazivanje najmanje 150 milijuna plaćenih pretplata na te usluge na zahtjev korisnika.

Manje ozbiljna nestašica čipova nego u 2021.

Komentirajući ta predviđanja, Deloitteva menadžerica Anamarija Mlinarić ističe da je pandemija dovela do ubrzavanja usvajanja tehnologije i povećanja digitalne povezanosti, a kako se sve više proizvoda digitalno povezuju, od raznih uređaja do pametnih vozila, nastavlja se i ogromna potražnja za čipovima koji su neophodni u proizvodnji.

No, iako predviđaju nastavak nestašice mnogih vrsta čipova, u Deloitteu vjeruju da će to biti manje ozbiljno nego u 2021. i neće se odnositi na sve vrste čipova, a ne iznenađuje ni, kako kažu, porast ulaganja privatnog kapitala u proizvodnju poluvodiča kako bi se zadovoljila potražnja za novim vrstama čipova.

"Investicijske tvrtke globalno će uložiti više od šest milijardi dolara u startup tvrtke za proizvodnju poluvodiča u 2022., što bi moglo biti samo dva posto od 300 milijardi dolara koliki je rast ukupnih investicija privatnog kapitala koji se očekuje u 2022., ali je više od tri puta veće nego svake godine od 2000. do 2016.", predviđaju iz te kuće.

NESTAŠICA ČIPOVA Toyota obustavlja proizvodnju u pet tvornica u Japanu zbog problema u lancu opskrbe

Deloitte predviđa i da će se u 2022. omogućiti proizvođačima malih uređaja razvoj hardvera, kineskim proizvođačima čipova izbjegavanje sankcija, a programerima i istraživačima mogućnost dizajniranja proizvoda i eksperimentiranja s provjerenom i slobodno dostupnom arhitekturom.

Wi-Fi 6 nadmašuje 5G uređaje

Kada je riječ o prodaji Wi-Fi 6 uređaja, prognoza je da će se bez velikih najava prodavati bolje od 5G uređaja, unatoč tome što su u posljednje dvije godine mnoge zemlje usvojile 5G. prema Deloitteovoj prognozi, tijekom 2022. godine bit će isporučeno dvije i pol milijarde Wi-Fi 6 naspram milijardu i pol 5G uređaja.

"Razlog tome je činjenica da će Wi-Fi 6, isto kao i 5G, imati važnu ulogu u budućnosti bežičnog povezivanja i za potrošače i za poduzeća. Pametni telefoni, tableti i računala spadaju u kategoriju najpopularnijih Wi-Fi 6 uređaja, ali Wi-Fi 6 se također koristi i u uređajima za druge namjene, uključujući bežične kamere, pametne kućne uređaje, igraće konzole, nosive uređaje i AR/VR slušalice", objašnjavaju iz Deloittea.

BORBA S NESTAŠICOM SAD i Tajvan žele surađivati na opskrbnom lancu čipovima

Dodaju i da njihova istraživanja pokazuju da su pilotska i implementacijska primjena Wi-Fi 6 tehnologije već nadmašile 5G tehnologije, za što razlog vide u troškovima, jer su Wi-Fi 6 jeftiniji i dostupniji od 5G uređaja i jer Wi-Fi 6 koristi besplatan nelicenciran spektar, a 5G uglavnom zahtjeva licenciranje posebnog spektra od strane mrežnih pružatelja usluga ili vladinih agencija.

Od ostalih trendova za 2022. iz Deloittea ističu nastavak rasta tzv. sportskih NFT tokena (ili nezamjenjivi tokeni-Non-fungible tokens), koji kao jedinstveni digitalni identifikatori koriste blockchain tehnologiju za evidenciju vlasništva nad medijima, a sada omogućuju i ljubiteljima sporta da steknu, a ne samo gledaju, licencirane digitalne medije svojih omiljenih sportskih trenutaka.

"NTF tokeni za sportske medije generirat će više od 2 milijarde dolara u transakcijama u 2022., što je dvostruko više nego 2021., a do kraja 2022. do oko 5 milijuna ljubitelja sporta diljem svijeta moglo bi kupiti ili dobiti na poklon NFT token za kolekciju sportskih suvenira. Interes za sportske NFT-ove vjerojatno će biti potaknut aktivnostima na širem tržištu NFT-a, uključujući i tržište tokena za digitalnu umjetnost, čijih je pet najvrednijih prodaja ostvarilo oko 100 milijuna dolara do kolovoza 2021.", dodaju iz Deloittea.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • herojnad herojima 07.01.2022.

    vrijede li šta stari čipovi

  • ichbin2 06.01.2022.

    ajde super.... možda se netko sjeti proizvoditi aute bez čipova i elektronike, kao stojadin, mercedes 123, glof 1 i 2.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare